Полиция и прокуратура спряха продажбата на опасен разтвор, предлаган като панацея
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Август 2019 08:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полиция и прокуратура спряха продажбата на опасен разтвор, предлаган като панацея

/КРОСС/ Полицията и прокуратурата затвориха импровизирана лаборатория в частен дом в Бургас, която предлага опасен химически разтвор като панацея за лечение на различни болести, в това число рак и аутизъм, след разследване на бТВ.

Става дума за предлагане чрез интернет сайт - вече недостъпен - на продукт, наречен Miracle Mineral Solution (MMS) или ММС на български, който всъщност представлява опасен химикал със състав и действие, които са сходни и дори по-опасни от белината за чистене и дезинфекция.

Според експерти веществото не е просто опасно, то може да бъде и смъртоносно. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни пред бТВ, че въпросният продукт е незаконен и няма произход, а човекът, който го продава, няма никаква лекарска квалификация. По думите на д-р Кунчев само в САЩ са починали 7 души от подобни препарати, а стотици други изпитват сериозни здравни проблеми. Освен това много хора отказват да подадат сигнал след употреба на подобни химикали, защото или се срамуват, или не вярват на традиционната медицина.

Експертът по обща и неорганична химия към БАН Нина Нанкова обясни, че въпросният продукт е по-опасен от белина. Според нея той е силен окислител, който при взаимодействие с вода образува киселини. Може да предизвика сериозни раздразнения, изгаряния на очите и носната лигавица. Действието зависи от приетата доза и разреждане. Нанкова посочи, че в зависимост от концентрацията и количеството на погълнатото вещество продуктът може да бъде смъртоносен.
Кой продава "белината чудо"

Мъжът, забъркващ и разпространяващ опасното химично съединение, разкрит от бТВ, се казва Светослав Стаматов и е от Бургас. При телефонен разговор с репортер на телевизията, не подозирайки, че е обект на журналистическо разследване, мъжът потвърждава версията в сайта - че разтворът, който предлага, е за лечение.

Дава и "инструкции" за дозировката и начина на прием. Въпросните предписания, както и съставът на продукта, са описани в листовка и на етикета на пластмасовите шишета, които досега са достигали до "пациентите" чрез куриер.

Официално пред камера на бТВ търговецът, хванат в момент, в който носи шишенцата от пластмаса, в които продава продукта, сменя версията - това всъщност бил разтвор за почистване на вода. По случая предстои разследване, вече от институциите. Веществото, себестойността на чието производство според експертите е стотинки, се е продавало за 45 лв. за 200 мл.
Откъде тръгва истерията MMS?

Преди седмица Федералната здравна служба на САЩ излиза със становище и предупреждение към гражданите на страната за опасностите, които крие MMS. Това обаче не е първото такова предупреждение - американските власти са отправили същото и през 2010 г. към гражданите. Именно оттам идва за първи път сравнението на опасния продукт с белина. Предупреждения в годините има от Европейската агенция по лекарствата, здравните власти в Канада, във Великобритания, от организациите на Червения кръст и Червения полумесец и много други.

Проверка на Клуб Z показа, че темата никак не е нова, в това число и в България. Още през 2013 г. в популярния портал BG mamma има специална тема, посветена на веществото. Вероятно сред десетките мнения има и "съвети" как човек да се снабди с опасния продукт, хора твърдят, че са го ползвали.

През 2009 г. на български език е преведена и книга на човек на име Джим Хъмбъл. Кое е издателството - не става ясно от копието, което се разпространява онлайн. В биографията на Хъмбъл няма и помен от лекарско образование или опит, бил управител на магазин на храни в Лос Анджелис, работил за авиоиндустрията и т.н.

Първото издание на въпросното четиво за MMS на английски език е от 2006 г., обемът е близо 200 страници в българския му вариант. В годините според страницата в интернет с името на автора се появяват и още негови книги. Дали и те са преведени на български - не успяхме да открием достатъчно информация.

Има и секция с "официални" разпространители на продукта ММS - интернет сайтове в различни държави. България липсва в списъка, но много от държавите от ЕС са вътре. Друг "разпространител" е т.нар. Църква за здраве и лечение Дженезис II, представяща себе си като "нерелигиозна", въпреки че в описанието се говори за "бог" и "вярвания", за "пастори". Въпросната "църква" е със седалище в Доминиканската република и поне не е разпространено в Европа - с две изключения - Великобритания и Ирландия - отново според официалния и общодостъпен сайт. Има и препратка за контакт с въпросния Джим.

Организацията проповядва "религионен" отказ от ваксинации, отказ от посещение при лекар, лечение в болница и други опасно звучащи каузи, показа още проверката на Клуб Z.

Опасността от MMS и разпространението му са били обект на разследвания и от световни медии като Guardian, BBC, ABD News и др. в годините. Има описани случаи на хора, които сериозно са увредили здравето си след използване на разтвора. Властите и във Великобритания, и дори в Уганда разследват организацията, промотираща използването и разпространението на опасния химикал. В Камерун са правени опити с веществото като опция за преборване на малария, след което следва разследване отново.

В САЩ има и осъдителни ефективни присъди срещу хора, разпространявали въпросната белина като лек за болести.

* Не публикуваме линкове към дейността на псевдорелигиозната организация и сайта на "откривателя" на отровното вещество с цел да не разпространяваме опасното им въздействие.