Генералният консул на Русия в Русе взе участие в тържествата по повод 142-та годишнина от освобождението на град Ловеч от османско владичество
Секция: България - Русия
23 Август 2019 18:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Генералният консул на Русия в Русе взе участие в тържествата по повод 142-та годишнина от освобождението на град Ловеч от османско владичество

/КРОСС/ Генералният консул на Русия в Русе А.Ю. Громов взе участие в честването на 142-та годишнина от освобождението на град Ловеч от османско владичество. В църквата „Света Троица" се проведе възпоминателна молитва за загиналите по време на Руско-турската война 1877-1878 г.

 

 

След това бяха поднесени венци и цветя пред паметника в двора на храма, паметната плоча на ул. Цачо Шишков и Белия паметник в парк "Стратеш". Генералният консул отправи поздравителен адрес до официалните гости и жителите на града.

 


Като част от празненствата беше открита и изложбата на български художници „Дувари" в Янковската къща.По време на Руско-турската война от 1877-1878 г. руската армия води многократни действия за освобождението на Ловеч и Ловешкия край. Те обхващат периода от 5 юли до 28 декември 1877 г. В хода на четиридневните боеве за Ловеч (20-23 август) сборен отряд с командир генерал-майор Александър Имеретински за втори път превзема града на 22 август и в следващите дни е установено местното българско управление.

Тридесет години по-късно през 1907 г. в цялата страна тържествено се отбелязва кръглата годишнина от Освобождението на българския народ от османско иго. За тържествата в Княжество България пристига руска делегация. В състава ѝ са двамата руски офицери, които по време на войната са с военно звание полковник и имат дейно участие и особени заслуги за освобождението на Ловеч - генералът от кавалерията Иван Фьодорович Тутолмин и генералът от пехотата Пьотр Дмитриевич Паренсов.

 

На 31 август 1907 г. по предложение на кмета Коста Дочев, Ловешкият градски общински съвет взема решение за провъзгласяването на Иван Тутолмин за почетен гражданин на Ловеч „за заслуги при освобождението на Ловеч от турско иго на 22 август 1877 г. като командир на 1-ва Кавказка казашка бригада" и Пьотър Паренсов за почетен гражданин на Ловеч „за заслуги при двукратното освобождение на Ловеч от турско иго".