Няма време за свирене, светът гори!
Секция: Коментари
31 Август 2019 10:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Няма време за свирене, светът гори!

/КРОСС/ Носителят на 17 награди "Грами" Стинг призова правителството на Бразилия да прекрати масовата сеч на горите в Амазония, защото "всички дишаме един и същи въздух и понасяме последствията от тази престъпна небрежност".

В официално изявление мултиплатиненият музикант критикува президента Жаир Болсаноро за решението, с което допуска земеделци да разчистят голяма част от територията за пасища. Скокът на пожарите с 85 % само през тази година накара световната общност да заговори за началото на чудовищна екологична криза. Причината - гъстата растителност абсорбира огромни количества въгледроден диоксид и така се забавя процеса на глобално затопляне. Амазония произвежда 20 % от кислорода ни и не случайно е наричана "Белият дроб на Земята".

Апелът на Стинг към законодателни промени в Бразилия за спасяване на Амазония е част от вербалния пожар, който знаменитости от калибъра на Мадона, Леонардо Ди Каприо и Новак Джокович запалиха по темата в социалните мрежи.

Стинг е сред най-ярките природозащитници в шоубизнеса с фондацията си в подкрепа на дъждовните гори.

ЕТО И ОФИЦИАЛНОТО ИЗЯВЛЕНИЕ НА АРТИСТА

"Легендата гласи, че Император Нерон "е свирилдокато Рим изгаря".

Настръхвайки от съмнителния факт, че толкова глупав човек е бил музикант, никой от нас, включително и аз, не може да бъде безразличен на трагичните измерения на случващото се в Амазония, докато пиша тези редове.

Амазония гори с безпрецедентни темпове - с 80% по-големи мащаби спрямо миналата година и с 39% повече обезлесяване - и светът някак изведнъж започна да обръща внимание на това.

Популистките лидери, заради позоваването си на националистическите твърдения, че климатичните промени са измама, са в пъти по-виновни за събитията, отколкото ако просто стояха на страна и не предприемаха нищо. Това е престъпна небрежност на световно ниво.

Няма място за остарелите привърженици на национализма в свят, където всички дишаме един и същи въздух и понасяме последствията от тази умишлена небрежност.

Назоваването на Амазония "белите дробове на Земята" може анатомично да не е съвсем вярно, но тя все пак е жизнено важна и незаменима връзка във веригата на благосъстоянието на нашата планета във все по-тясната линия на климатични вектори, където човешкият живот може да оцелее. Просто не можем да си позволим да я оставим да гори!

Все повече се доближаваме до критичната точка, в което пожарите ще се увеличават и няма да могат да бъдат потушени.

Апелираме към правителството на Бразилия да промени законодателството, което разреши експлоатацията на Амазония. Националистическата реторика ефективно разбуни пламъците, които заплашват да обхванат най-важната жива лаборатория на планетата. Безброй видове са застрашени от внезапно изчезване.

Президентът на Бразилия, Жаир Болсонаро, открито заяви, че не е приятел на племенното население и сега подновява вече подписаните договори за земи, отваряйки нови територии и събаряйки научните и организациите за правата на човека в Бразилия, за да направи всичко това възможно. Той разкритикува страните от Г-7 за лицемерието с думите, че ние самите изсякохме горите си отдавна, но това не е причина да не се поучим от грешките си.

Всички ние трябва да подпомогнем създаването на устойчив икономически модел, който да доведе до край на необходимостта от изсичането на гори в Бразилия.

Със сигурност е в личен интерес на г-н Болсонаро да разбере и приеме това. Призоваваме го да преосмисли политиката си и да промени действията си и разпалената си реторика преди да е станало твърде късно.

Няма време за свирене. Светът гори."