Руските медии за скандала с освобождението от нацизма: „Братушките са се заблудили напълно!“
Секция: Анализи
04 Септември 2019 15:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руските медии за скандала с освобождението от нацизма: „Братушките са се заблудили напълно!“

/КРОСС/ "Това е част от голямата кампания, която колективният Запад сега води срещу Русия по отношение на изкривяване и преразглеждане на историята, заяви сенаторът Олег Морозов

Темата за България присъства редовно в руските медии, но в последните часове средствата за масова информация в страната публикуваха серия от статии, посветени на скандала, който избухна между Москва и София по повод изложба за освобождението на Европа от нацизма. Откриването й е на 9 септември в Руския културно-информационен център в София, а организатор е дипломатическата мисия на Руската федерация в страната ни, предава Агенция "Фокус".

Как се стигна до скандала?

Във вторник Министерството на външните работи на България разпространи официална позиция по повод организираната от посолството на Руската федерация изложба „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

От МВнР заявиха следното:

„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави", пише в позицията на МВнР.

„МВнР няма никакво отношение към тази проява и съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни. 9-и септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през ХХ век", допълват от министерството.

„От гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България.

СССР обявява война на България, когато на власт току-що е дошло ново демократично правителство, обявило се за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия. Следва временна окупация на България от СССР и Съюзниците, която формално се администрира от представители на коалицията, но де факто се упражнява изключително чрез съветското военно присъствие.

Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние - 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология", заявяват в позицията си от МВнР.

В отговор посолството на Руската федерация в България изрази своята загриженост относно изявлението на Министерството на външните работи на България във връзка с изложбата, посветена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, която ще бъде открита в Руския културно-информационен център на 9 септември. Съответното предаде информационната агенция TACC.

„Изложбата, посветена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, която ще представим на 9 септември на уебсайта на нашия културен и информационен център, има за цел единствено да запознае българската общественост с архивни материали от руски хранилища. Много от тях бяха неизвестни или наскоро разсекретени. няма нищо общо с днешния български вътрешнополитически дискурс или отделни политически сили, следователно, ние сме донякъде разочаровани, че прави официално изявление преди запознаването с експозицията", отбелязват от руското посолство в София.

Водещата информационна агенция РИА Новости също публикува реакцията на руското посолство в България по повод разпространената от МВнР в София позиция, като не пропусна да припомни, че редица западни лидери се изказват негативно за ролята на СССР в победата над нацизма през Втората световна война.

Коментарите на посолството на Москва в София са предадени от печатния орган на руското правителство - вестник „Российская газета", както и от изданията „Известия", „Коммерсантъ" и „Комсомольская правда".

„Посолството на РФ в България отговори на съмненията на София за освобождението на Европа от Червената армия", предаде на свой ред за скандала информационната агенция Интерфакс.

Медийната група РБК отбелязва: „МВнР на България помоли освобождението на Европа от нацизма да не се приравнява с борбата на СССР срещу нацизма". Под същото заглавие излизат статии и в Газета.ру и „Рамблер".

„София определи като намеса на Русия изложбата „75 години от освобождението на Европа от нацизма", предаде информационната агенция Regnum.

В коментар пред телевизионния канал RT председателят на Комисията по външни работи на Съвета на федерациите Владимир Джабаров се изказа по повод изявлението на българското външно министерство за ролята на СССР в освобождението на Европа от нацизма.

„Надявам се президентът (на България Румен Радев - бел.р.) да каже, че това е неприемливо. Да се обвинява Русия, че е довела, както казват, „окупационен режим", е неморално", цитира телевизията думите на руския сенатор.

„Това е част от голямата кампания, която колективният Запад сега води срещу Русия по отношение на изкривяване и преразглеждане на историята", заяви на свой ред сенаторът Олег Морозов пред вестник „Взгляд". Така той коментира изявлението на българското външно министерство, че войната на СССР срещу Нацистка Германия не е освобождение на Европа.

„Те искат да стигнат до тезата, че Съветският съюз е толкова виновен за началото на войната и за жертвите, колкото този, който я е започнал - Нацистка Германия", заяви Олег Морозов, член на Комисията по външни работи на Съвета на федерациите. „Много е тъжно, че България беше забелязана в този хор, защото традиционните вековни приятелски отношения между нашите страни са известни. Също така се знае колко кръв е проляла Русия за независимостта на България и за мястото й на политическата карта на света", допълни Морозов.

В ефира на радио Sputnik политологът и кандидат на историческите науки Михаил Смолин коментира позицията на българската страна така:

„Що се отнася до източноевропейските страни, които станаха социалистически в резултат на Втората световна война, те имат собствено вътрешно негодувание, че, освобождавайки се от нацистка окупация, те не са получи - както изглежда от днешна гледна точка - национална независимост. Трябва да помним това - България обяви война на САЩ и Великобритания под натиска на Хитлер, но поддържаше дипломатически отношения със СССР. Това обаче не означава, че българската страна е права в своите изявления днес. Съветската армия победи много опасен враг, който не се стремеше да остави на славяните каквато и да било национална независимост. И ако СССР бе загубил тази война, просто нямаше да има независима България на географската карта. Има известна неблагодарност".

Според Смолин с подобни изявления България отхвърля собствената си история. „България обяви война на Германия, когато нашите войски се приближиха към нейна територия. Следователно тук те могат да бъдат възприети като съюзници, участвали в разгрома на Германия в последния етап на войната. И странно е, че те забравят историята си, този период на съвместната борба с Нацистка Германия за тяхната свобода. Още по-странно е, че съвременното ръководство на България не помни, че това не е първото освобождение на страната - ние също я освободихме от османското иго, имаме вековни връзки", отбеляза политологът.

Според него София се опитва да следва западноевропейската тенденция. „Изпълнението на българското ръководство е в западноевропейската тенденция, която цели да пренапише историята на Втората световна война, да зачеркнат победителите СССР и да омаловажат основната му тежест в тази обща победа, така че СССР да бъде възприет като същия агресор като Националсоциалистическа Германия", твърди Михаил Смолин.

Радио „Ехото на Москва" написа в интернет изданието си: „МВнР на България нарече „съмнителна" тезата, че СССР е освободил Източна Европа от нацизма".

„София осъди руската изложба за „освобождението" на България от нацизма", предаде Voice of America в московската си редакция.

"Братушките са се заблудили напълно!": Експертите „размазаха" България, обсъждайки предателското изявление от „съучастниците на Хитлер". Под това заглавие телевизионният канал „Царьград" публикува статия за последните събития в отношенията между София и Москва. След кратко обобщение на това как се стигна до скандала, медията привежда цяла поредица от коментари в социалните мрежи, в които страната ни е критикувана заради разпространената позицията на МВнР.