За 1 ден починаха трима пушачи на е-цигари в САЩ
Секция: Здраве
08 Септември 2019 10:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За 1 ден починаха трима пушачи на е-цигари в САЩ

/КРОСС/ В САЩ в петък бяха регистрирани 3 нови случая на смърт от белодробни болести на пушачи на електронни цигари, съобщи „Ел Паис". Първият случай бе обявен от медицинските власти на щата Индиана - тежко белодробно заболяване. Няколко часа по-късно Департаментът за обществено здраве в Лос Анджелис оповести за друг случай в Калифорния, последва го и щатът Минесота.

Това са третият, четвъртият и петият регистрирани случаи в САЩ на смърт на пушачи на е-цигари, другите два са в Илиноис през април и в Орегон. Не бяха оповестени подробности за пациентите.

Тези дни медицинските власти в Съединените щати посочиха, че са налице 450 случая на хора с тежки белодробни проблеми, свързани с електронните цигари. В 33 щата се провеждат изследвания на тази епидемия, като пушачите с подобни устройства са призовани да не ги ползват, докато не се установи точната причина за горните заболявания, евентуално свързана с опасен химически компонент.

От своя страна Конгресът също разследва главните компании, които произвеждат и продават електронни устройства за пушене, за влиянието на продукцията им върху здравето. Особена тревога предизвиква голямата популярност на е-цигарите сред подрастващите. Под лупа е и Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA), която започна да контролира продажбите на електронни цигари преди 3 години.