Водата за три села при Своге - между общината и държавата
Секция: Анализи
09 Септември 2019 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Водата за три села при Своге - между общината и държавата

/КРОСС/ За втори пореден уикенд жители на село Владо Тричков излязоха на протест и блокираха пътя София - Мездра. Причината е до болка позната - липсата на вода в селото. Протестът се проведе на 8 септември, като започна от 16:00 часа, а блокадата на София - Мездра беше между 17:30 и 18:30 часа.


Преди седмица хората излязоха на протест, но поне досега, по думите им, не виждат никакви разумни обещания за решаване на проблема. А основното им искане е следното - да имат сигурен и добър достъп до вода. Местната власт, в лицето и на Община Своге, посочва, че причината за водния режим е безводието в региона, но мнозина не приемат това обяснение. Протестиращи напомниха, че зам.-кметът на Своге Илия Богданов е обещал изчистване на водоизточник "Сълзица" над Ромча и евентуално изграждане на резервоар, което хората считат за недостатъчно. Те питат защо Владо Тричков не се присъедини към водопровод на "Софийска вода" и дават пример как село Габровница е било свързано с ВиК Враца. И не вярват, че дори сега не може да бъде осигурена вода, като казват, че в каптажа при село Реброво, където също страдат от проблеми с водата, всъщност има вода.


Още преди седмица Actualno.com опита да поговори с кмета на Владо Тричков - Иван Николов, но той обяви, че няма какво повече да каже по въпроса извън публично известното. Николов не пожела да коментира как точно се определя коя махала в селото да е в режим, за колко време, къде се публикуват съобщения кога ще има водоноски и дали хората научават в разумен срок за идването на водоноска, както и дали е имало заплахи от негова страна към протестиращи хора. А кметът на Община Своге Емил Иванов се оказа в отпуск - припомнете си в този материал каква репутация има той!


Няма въведено бедствено положение, въпреки че във вилната зона, намираща се на 300 метра над центъра на селото и в квартал Клисура няма вода от 2 месеца. В Ромча вода в някои части има само нощем. В центъра на селото също не достига водата, оплакват се протестиращи хора. Отговорът на отговорните власти Днес, Actualno.com опита да поговори с г-н Богданов и с инженер Валери Вълков от техническата служба на ВиК Своге - дали свързване на Владо Тричков към "Софийска вода" е решение на проблема. Специално искахме да разберем има ли предварителен проект за кандидатстване на Община Своге за еврофинансиране на проект за връзка с надежден водоизточник и изграждане на цялостна ВиК инфраструктура в селото, тъй като такава липсва. Успяхме да разговаряме само с г-н Богданов, който беше категоричен, че основната причина за проблемите е безводието - всички аварии по резервоари и водопроводи вече били отстранени, а такива имало преди. Ще има режим, докато засушаването продължава, каза той и уточни, че водният режим не е пълен - когато притокът към резервоарите е достатъчно голям, водата се пуска.


По въпроса с присъединяването на Владо Тричков към "Софийска вода" г-н Богданов обясни, че това е отговорност на държавата и че в кризисна ситуация не това не е първостепенна задача за решаване, както и да се кандидатства за еврофинансиране за проект за изграждане на ВиК структура. По думите му, държавното дружество ВиК София-област трябва на първо място да каже, както и съответната водна асоциация, която като експерт, заедно с общината, да постави пред МРРБ въпроса за ВиК проект и еврофинансирането му. "Едно са исканията на хората, друго са реалните възможности", заяви зам.-кметът на Своге. "Това, което държавата направи, е резервоарът в квартал "Козарника" на Своге да бъде пуснат в експлоатация, което ще позволи нормално водоснабдяване на града и прилежащите квартали", добави Богданов. По думите му, Община Своге може да заложи бюджет от догодина за ремонт на резервоарите над квартал "Ромча" и над Владо Тричков, за да бъдат разширени обемите му. "Не можем да хванем всички поточета - някъде тече някакво поточе и ако го хванем, решаваме проблема. Не е толкова елементарно", посочи зам.-кметът на Своге. На изричен въпрос как кметовете на отделните села - Владо Тричков, Реброво и Томпсън обявяват график за идване на водоноски, г-н Богданов каза, че те го правят чрез съобщения на видни места - например пред съответния най-посещаван магазин в селото, на центъра на селото, освен това ходели по къщите и казвали. Той каза и, че досега не е получавал сигнали за оказван натиск специално от Иван Николов върху протестиращи, такива сигнали не били идвали и в Община Своге. "Хората имат право да изразяват мнението си - всичко е в рамките на закона", подчерта Илия Богданов. Той обаче заяви, че досега протестиращи не са идвали да говорят с него или с Община Своге, макар да са били канени, а са тръгнали директно на протест. Това е тяхно право, живеем в демокрация, каза Богданов и уточни, че вратите му са отворени за диалог. "Съпричастни сме и правим всичко възможно да облекчим положението в този кризисен период", твърди зам.-кметът на Своге.

Автор: Ивайло Ачев, actualno.com