Хилда Казасян закри 35-ото юбилейно издание на Празници на изкуствата Аполония
Секция: КУЛТУРА
09 Септември 2019 17:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хилда Казасян закри 35-ото юбилейно издание на Празници на изкуствата Аполония

/КРОСС/ Хилда Казасян закри 35-ото юбилейно издание на Празници на изкуствата Аполония с вълшебния концерт „Да послушаме кино". Мечтата на джаз примата да представи концерт с музика от любими български филми оживя на сцената на Амфитеатъра в Созопол.

Огромният интерес на публиката затвърди тазгодишното издание на фестивала като най-успешното в историята му. И тази година Аполония представи разнообразна програма за хилядите почитатели на изкуството. В рамките на десет дни фестивалната публика имаше възможност да види много творби, постановки и спектакли на талантливи български артисти.

Забележителни изпълнители като Балет Арабеск, Б.Т.Р, ФСБ, Биг Бенда на БНР, Васил Петров, Фондацията и Северняшки ансамбъл „Иван Вълев" зарадваха публиката на Амфитеатър Аполония. Концептуално подбрани концерти от класическата програма в цикъла Струнните инструменти бяха представени в Археологическия музей в Созопол и привлякоха интереса на стотици музикални любители.

За поредна година читалище „Отец Паисий" бе домакин на изключителни театрални постановки и прожекции на български филми. Те имаха огромен успех сред публиката на фестивала - сред най-посещаваните филми бяха „Да ходиш по вода", „Снимка с Юки", „Лятото на Обичайните заподозрени" и „Гешев". Изложбите „Великата красота" и „Плакати за арт фестивали" привлякоха любителите на изкуството в Художествената галерия, която бе сцена и за литературни представяния на едни от най-новите книги от български автори, сред които „Поразените" на Теодора Димова, „Жажда" на Захари Карабашлиев, „Хроники на неведомото" на Николай Терзийски и други.

Сред останалите акценти на фестивала беше Майсторският клас на голямата българска оперна певица Александрина Пендачанска. Дипломиралите се в класа имаха уникалната възможност да се изявят в концерт, който беше част от програмата на фестивала.

Специалният приз на Фондация Аполония, статуетката на Аполон Токсофорос, тази година беше връчен на Балет Арабеск за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница. Най-добрата българска трупа за съвременен танц представи уникален спектакъл по повод откриването на Празниците на изкуствата.

За да отбележи по забележителен начин 35-ата си годишнина, Фондация Аполония съвместно с НДК ще организира и в София грандиозен концерт на известния италиански изпълнител Марио Бионди. Певецът с най-отличителния глас в съвременната соул музика ще омагьоса българската публика на 18 октомври в Зала 1 на НДК.