РИА Новости: Единна Русия губи около една трета от местата си в московския парламент
Секция: Русия
09 Септември 2019 13:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
РИА Новости: Единна Русия губи около една трета от местата си в московския парламент

/КРОСС/ Руската управляваща партия Единна Русия, която подкрепя руския президент Владимир Путин е изгубила около една трета от местата си в московската дума, съобщава руската агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс.
Вчера местните избори в Русия бяха едни от най-внимателно следените от години, след като изключването на опозиционни кандидати от участие във вота в руската столица доведе до най-масовите протести от близо десетилетие насам.

Според данни от вота в Москва, цитирани от РИА Новости Единна Русия както изглежда е изгубила около една трета от контролираните преди това от нея места в столицата. РИА Новости допълва, че Единна Русия е напът да контролира 26 места от 45 места в московската Дума, което е достатъчно, за да запази тя мнозинството си. На изборите през 2014 г. партията обаче се справи по-добре и спечели 28 места. Още 10 места бяха спечелени тогава от кандидати, които се явиха като независими, но които подкрепяха Единна Русия. Сега, според РИА Новости, Комунистическата партия е взела места от Единна Русия. Твърди се, че е спечелила 13 места. На предишния вот тя имаше 5 места. Две други партии - опозиционната Яблоко и Справедлива Русия, както изглежда печелят по 3 места.

Рейтингът на Единна Русия пострада от недоволството на обществото от увеличаване на възрастта за пенсиониране в момент на намаляващи приходи. Рейтингът на Путин пък е над 60 процента, което е много по-високо от този на повечето западни лидери, но което е по-малко, отколкото беше рейтингът му преди това.
В Москва 7,2 милиона избиратели имаха вчера право на глас, допълва Франс прес. Според данни за избирателната активност в Москва тя е била разочароваща - 17,2 процента към 18 ч. вчера. Пълните данни от вота в Москва и на други населени места ще бъдат оповестени по-късно днес.