Отварят за поклоници църквата "Свети Архангели" в Бачковския манастир
Секция: Православие
09 Септември 2019 14:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отварят за поклоници църквата "Свети Архангели" в Бачковския манастир

/КРОСС/ До няколко месеца ще бъде отворена за посетители първата църква в Бачковския манастир - „Свети Архангели", която няколко десетилетия е недостъпна, заради лошото й състояние. В момента стенописите се реставрират от Владимир Цветков и неговия екип, които върнаха бляскавия вид и на голямата църква в светата обител.

От много години храмът „Свети Архангели" не може да се види от вярващите християни и от туристите, които посещават Бачковския манастир. Предполага се, че е построен за споменаване на братята основатели - Григорий и Абазий Бакуриани.

Стамен Пепелишев - уредник в музея на манастира: Най-вероятно тя е или от края на 11 или началото на 12 век, тя е от сравнително малкото запазени двуетажни църкви. Преданието говори, че тя е построена с дарения на Алексий Комнин.

Стенописите в храма са направени през 19 век от Моско Велев-българин от Одрин, който е изографисал и основната църква в манастирския комплекс.

Стамен Пепелишев - уредник в музея на манастира: Тя е имала и по-стари стенописи и слоевете са 3, може би не навсякъде, защото там, където има направени сондажи на северната стена, не се открива, на южната стена има.

В църквата „Свети Архангели" може да се види т.нар. "цъфтящ кръст". Тези изображения са се изписвали масово през 14 век.

Стените са надраскани с различни надписи. Повечето посетители са оставили име и дата на пребиваване, а други са отправили писмена молба към Бога. Сега предстои реставраторите да почистят и грундират образите и да освежат цветовете. Работата изисква много търпение. В купола на църквата вече се виждат и първите резултати от труда на специалистите. В процеса на работата ще се прецени дали част от най-горния слой на стенописите ще бъде свален и експониран на друго място, за да се разкрият и по-старите и представляващи интерес на изследователите творби на незнайни майстори зографи.