Урсула фон дер Лайен утвърди списъка с предложените еврокомисари
Секция: СВЯТ
09 Септември 2019 15:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Урсула фон дер Лайен утвърди списъка с предложените еврокомисари

/КРОСС/ 27 eврокомисари са в обявения днес списък за новата Европейската комисия, който бе разпространен днес.

Говорителят на настоящата ЕК Мина Андреева заяви, че в него липсва еврокомисар от Великобритания, тъй като институцията продължава да работи с презумпцията, че Обединеното кралство се оттегля от ЕС на 31 октомври.

Освен българският представител Мария Габриел, в него са включени познатите от настоящия състав на Комисията Франс Тимерманс, Маргрете Вестагер, Йоханес Хан, Вера Йоурова, Фил Хоган, Валдис Домбровскис, Марош Шефчович. Сред новите лица са досегашният завеждащ пресслужбата й Маргаритис Схинас като представител на Гърция, Силви Гулар на Франция, Дидие Рейндерс на Белгия, Паоло Джентилони на Италия. Както вече е известно, върховен представител по външната политика и сигурността ще бъде испанецът Жозеп Борел, а председател на Европейския съвет - белгиецът Шарл Мишел.

Очаква се утре по обяд новоизбраният председател на Комисията Урсула фон дер Лайен да обяви разпределението на ресорите.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов изрази увереност, че България ще получи ресор, който ще бъде модерен, достоен и с поне три пъти по-високо финансиране, отколкото досегашния ресор.

Изтеклият списък, според който България ще поеме „Образование и култура", се обявява като „доста спорен" от запознати.

След това Европейският парламент трябва да даде съгласието си за целия състав, в т.ч. за председателя и върховния представител за външната политика, който е и заместник-председател на институцията.

Преди това всеки от новите еврокомисари ще бъде изслушан в съответната парламентарна комисия и ако няма възражения, Европейският съвет ще може официално да назначи новата Европейска комисия.

Очаква се парламентът да реши въпроса на заседанието си в Страсбург през октомври.