Велислава Дърева: Вчерашната "шпионска" акция е откровена репресия срещу една гражданска организация
Секция: ПОЛИТИКА
10 Септември 2019 08:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Велислава Дърева: Вчерашната "шпионска" акция е откровена репресия срещу една гражданска организация

/КРОСС/ Хора от ДАНС са отишли в дома на Юрий Борисов в 7 ч. сутринта, в продължение на 4 часа са правили обиск, той е изведен с белезници, обясни в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" журналистът Велислава Дърева.

Вчера бившият главен редактор на вестник „Дума" Юрий Борисов е бил задържан по разследване за шпионаж, разпитан е и в последствие е освободен. Юрий Борисов е част от ръководството на Национално движение „Русофили" в ролята на негов секретар и бивш депутат от БСП.

Иззели са компрометиращи материали като един приветствен адрес на предишния председател на Народното събрание - г-н Главчев, до движение „Русофили", също така и приветствие от негово светейшество патриарх Неофит, както и една папка с вестникарски изрезки. Това са шпионските материали, посочи Велислава Дърева.

След като разбрах за ареста на Юрий Борисов, започнах да търся и председателя „Русофили" Николай Малинов, но нямам връзка с него, посочи и Светлана Шаренкова. Тя призова властите да дадат информация къде се намира той.

По думите на Велислава Дърева в сдружението „Русофили" е гражданска организация, в нея членуват хора от всички политически партии. Вчера празнувахме победата над фашизма, а в същия момент се оказа, че фашизмът се е завърнал в България, коментира още Велислава Дърева. Според нея това е откровена репресия срещу една гражданска организация. Да извършиш това безобразие на връх 9 септември, трябва да си или много глупав, или да си много нагъл. Това предизвика истински шок в журналистическата колегия, каза още Велислава Дърева.

Обвинението в шпионаж е много тежко обвинение, отбеляза и Светлана Шаренкова. По думите й, за да може да работи човек в полза на друга държава и да се подложи в услуга на чужди институции, той трябва да има достъп до класифицирана информация. Това са неправителствени организации, те работят в полето на гражданското общество - каква информация биха могли да изнасят, каза още Светлана Шаренкова.