Проф. Асен Балтов: Раздържавяването на НЗОК ще засили конкуренцията
Секция: Здраве
10 Септември 2019 10:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Проф. Асен Балтов: Раздържавяването на НЗОК ще засили конкуренцията

/КРОСС/ Очаква се тази година парите за болничната помощ, около 2 млрд. лв., да стигнат. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов: Следващата стъпка е да искаме увеличаване на клиничните пътеки и повече пари здравеопазване в здравната система. Нещо, което министър Ананиев се опитва да прави вече една година чрез поставянето на публична дискусия на няколко модела.

Проф. Балтов каза още, че предстоят сериозни преговори между БЛС и НЗОК, при които да се помисли за увеличение на парите за здравеопазване.

Според него не може да се говори за увеличаване на размера на здравните вноски, тъй като в момента е голям броят на неосигурените - между 500 000 и 700 000 души.

Раздържавяването на НЗОК ще позволи да се засили конкуренцията, да има по-качествено здравеопазване. Нещо, което в момента малко липсва, тъй като се набляга на количествено здравеопазване, за да имаме по-голям фонд, с който да разполагаме, каза проф. Балтов.

Проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов": Не бих казал, че "Пирогов" има притеснения с тези нови играчи, защото болниците, които предлагат комплексна услуга, ще бъдат търсени и ще бъдат задължителен партньор на тези фондове. Проблем ще имат малките частни болници, които се опитват да надграждат в нещо, което липсва в големите болници.

Той каза, че няма да има закриване на болници, по-правилно е да има вливане на болници, за да се запази ресурсът.