Песков потвърди, че "агентът на ЦРУ в Русия" действително е работил в Кремъл
Секция: Русия
10 Септември 2019 15:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Песков потвърди, че "агентът на ЦРУ в Русия" действително е работил в Кремъл

/КРОСС/ Кремъл потвърди днес, че бившият руски представител, идентифициран в медийни публикации с агент на ЦРУ в Русия, действително е работил в руската президентска администрация.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Олег Смоленков е работил в руската президентска администрация, но в периода 2016-2017 г. е бил уволнен. Според руското президентство обаче той не е имал пряк достъп до Владимир Путин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тъкмо обратното твърдят американските медии: Си Ен Ен твърди, че агентът не е бил сред най-близкото обкръжение на Путин, но от десетилетия имал личен достъп до Путин и е предоставил тайно направени снимки на документи на бюрото на президента. Според публикациите той е предал доказателства за пряката намеса на руския президент в американските избори през 2016 г.

Песков отказа да уточни дали този човек е бил агент или не, но добави, че публикациите в американските медии звучат като "пълп фикшън" (криминале).

Вчера американски медии съобщиха, че през 2017 г. разузнаването на САЩ е предприело операция за извеждане на високопоставен руски представител, който бил сътрудник на ЦРУ.

Днес в руския в. "Комерсант" бе публикувана информация, че този представител може да е човек на име Олег Смоленков.

Песков заяви, че Кремъл не се занимава с издирване на този руски гражданин, предаде ТАСС. "Не се занимаваме с издирване на хора", каза Песков в отговор на журналистически въпрос дали на Кремъл е известно нещо за настоящото местонахождение на Смоленков.