Сериозен бъг относно достъпа до снимки, разкриха в Instagram и Facebook
Секция: Технологии
10 Септември 2019 17:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сериозен бъг относно достъпа до снимки, разкриха в Instagram и Facebook

/КРОСС/ За пореден пропуск в сигурността и работата на Instagram съобщиха читатели на BuzzFeed. Те са попаднали на възможност, която позволява само с няколко клика всеки потребител да достига до лични публикации и сторита, запазени върху сървърите на Facebook.

Достъпът се осъществява изключително лесно. Достатъчно е да отворите профил на даден потребител през интерфейса на компютъра или лаптопа ви, а не през приложението. След като отворите сорс кода, което става много лесно през всеки браузър в полето Img можете да видите и URL адреса на всяко едно изображение, независимо дали е било изтрито, скрито от общия фийд или изчезнали по някакъв друг начин.

На практика за потребителя не остава възможност да премахне дадена снимка, ако веднъж я е качил. В случай, че е решил да я скрие по някакъв начин - невъзможно е. Тя отново си стои като адрес във фийда.

От компанията все още не са коментирали случая, нито са заявили как и кога ще огранича тази възможност, но междувременно се оказа, че същият пропуск са допуснали и в социалната мрежа Facebook, която притежава Instagram. Там също лесно може да стигнете до изтрити снимки, или такива с ограничени права, "играейки" си само с URL адресите, които се виждат в сорс кода.

Веднъж получили даден адрес, който се намира на сървърите на Facebok, след това лесно можете да изпращате снимката до всеки, който може да я види, дори и в случай, че е блокиран от дадения потребител.