Археолози откриха скелет с лечебни татуировки
Секция: Наука
10 Септември 2019 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Археолози откриха скелет с лечебни татуировки

/КРОСС/ В райони около Франция, Португалия и Скандинавия, археолози открили инструменти, които вероятно са били използвани за направата на татуировки с лечебна цел? Те датират от последната ледникова епоха - т.е. от около 10 000 години пр.н.е.

Запазеният скелет, наричан "тиролски лед", е с почти непокътната кожа, върху която личат следите от тауировки. също има татуировка. Краката, глезените, китките и гръбначният стълб са покрити с кръстове и успоредни линии.

Когато учените изследват скелета чрез спектрален анализ, те установяват, че татуировките са върху болни стави? Така се стига до заключението, че освен знакови татуировки, в древния свят е имало и такива - с лечебна цел.

Известно е, че татуировките имат дълга история, която обхваща всички континенти, много страни и вековни традиции и обичаи. Някъде те са символизирали обществен статут - дали съответният им носител е с елитен, или нисък произход. В древна Гърция, например, татуировките са били използвани за маркиране на роби, а в древен Рим - за маркиране на бегълци. В Европа, татуировки си слагали престъпници - по-често затворници.

За хората от Нова Зеландия и коренните американци, обаче, татуировките са били обредни - символизиращи война, победа в битка, или културни постижения.

В днешния свят татуировките изгубват този обществено значим характер и все повече се превръщат в индивидуален знак - израз на артистичен егоцентризъм и дързък характер.