Експертите: Шпионският скандал има връзка с местните избори
Секция: ПОЛИТИКА
11 Септември 2019 10:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експертите: Шпионският скандал има връзка с местните избори

/КРОСС/ Безспорно обвиненията в шпионаж имат връзка с местните избори. Около това мнение се обединиха политологът Румяна Коларова и социологът Кольо Колев в ефира на „Здравей, България".

Моят въпрос е защо сега, а не когато е била активната намеса. Става дума за 2015 г. Може би тогава управляващите са били толкова сигурни, че ще победят, че не са си направили труда. Сега обаче става дума за един момент, когато изборите са непредвидим за всички участници и вече ти е важно, каза Румяна Коларова. Мисля, че част от моите колеги използваха много точно понятие, което се нарича „рубладжий". Влиянието на Русия в България, особено в такива критични моменти, е минавало през хора, които имат етикета „рубладжий". Ако въобще се тръгва към удар към „рубладжийте" е направена само първата стъпка. Истината е, че има такива хора в България. Може да се каже, че по този начин се управлява България. Инструментът на руснаците в България винаги са били "рубладжийте", каза Коларова.

Социологът Кольо Колев смята, че обвиненията в шпионаж към Николай Малинов са част от предизборната надпревара. Това не е нищо друго освен продължение на изборната порнография, която вече придобива и външнополитически привкус. Човек, арестуван за шпионаж, е арестуван под гаранция. Човекът, който, според прокуратурата, е свидетел е закопчан с белезници, в дома му е извършено претърсване, иззети са му компютър, телефон и т.н. Това е вън от всякакви правни норми, коментира той. Колев допусна, че може да има шпионаж. Напълно е възможно e да има и шпионаж. И Турция, и САЩ, и Русия и Китай без съмнение си имат своите хора, които извършват своята дейност. Всички го правят. Без съмнение се извършват и пранета на пари. В случая обаче шумът, който се вдига, е един показен шум. Това е опит на властта да направи реверанс към традиционното дясно във връзка с местните избори. Те прерастват не в нормални избори, а вече залогът е доста по-голям - става въпрос за властта като цяло, подчерта Колев. След един месец от тази пушилка няма да остане нищо. Това е медийна бухалка, която се използва изключително за вътрешнополитически цели и частично за външни с оглед взаимоотношенията с Русия и надъхването на част от политическите избиратели, които имат негативно отношение към Русия, каза още Кольо Колев. Той обаче подчерта, че е възможно да има пране на пари и облагодетелстване.