Тристранни консултации между Русия, Украйна и Европейския съюз за транзита на газ
Секция: Русия
11 Септември 2019 13:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тристранни консултации между Русия, Украйна и Европейския съюз за транзита на газ

/КРОСС/ Тристранните консултации между Русия, Украйна и Европейския съюз за транзита на газ ще се състоят на 19 септември, съобщи пред журналистите руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

"Ние с господин Шефчович (вице-председателят на ЕК за енергийния съюз Марош Шефчович) обсъждахме тази дата. Доколкото разбрах, украинската страна също е съгласувала тази дата. Смятаме за съгласувана датата 19-и. Ние, от руска страна, сме готови да проведем такива преговори", заяви той.

Шефчович каза миналия петък, че е провел телефонен разговор с ръководителя на Министерството на енергетиката на РФ, по време на който е било "постигнато споразумение за провеждане на тристранни министерски консултации преди края на този месец". Тогава той отбеляза, че "точната дата ще бъде обявена, когато консултациите с украинската страна приключат".

На срещата ще се обсъждат главно условията за доставка и транзит на руски газ за ЕС през територията на Украйна от 2020 г., тоест след приключване на действащия транзитен договор.

Европейската комисия предлага на Русия и Украйна да сключат нов дългосрочен транзитен договор за период от 10 години с гарантиран годишен обем газ, изпомпван през украинската ГТМ. Това трябва да осигури на Киев приходи от Русия в размер до 3 милиарда долара годишно като плащане за транзит. Русия предлага просто да се удължи настоящият договор за една година, отбеляза ТАСС.