„Топлофикация Перник” възобновява работа след седмица прекъсване
Секция: ИКОНОМИКА
12 Септември 2019 10:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 „Топлофикация Перник” възобновява работа след седмица прекъсване

/КРОСС/ „Топлофикация Перник" възобновява работа след седмица прекъсване. Експертите на РИОСВ трябва да започнат премахването на пломбите от генераторите.

Реално топлоподаването и наличието на топла вода се очаква гражданите да го усетят до вечерта, някъде след 20.00 часа. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Любомир Спасов, директор на ТЕЦ „Република" в Перник. Ще ни трябва малко технологично време, за да запалим парогенераторите и работата на ТЕЦ-а да започне. Трябва да се уточни, че миналата седмица проверките на РИОСВ установиха на склад при нас наличието на биомаса, а не са установили в момента на проверката ние да я горим, допълни той. Преди повече от година сме входирали нашето инвестиционно намерение, с което искаме да ни бъде разрешено горенето на биомаса. В продължения на една година обаче такова разрешение и отговор не са ни дадени - вие ако в продължение на една година нещо не ви се дава и нямате отговор, какво ще направите на наше място, запита Спасов. Отново ще подновим своето инвестиционно намерение, но засега няма да продължим с изгарянето на биомаса в ТЕЦ-а.

Да, действително както каза директора на ТЕЦ „Република", те имат заявено инвестиционно намерение за добавъчни горива към основното, а именно включващи биомаса, е в процедура по преценяване на необходимостта от ОВОС от 2018 година. Това коментира Анелия Дренска от РИОСВ-Перник. Процедурата не е приключила, има произнасяне на други компетентни органи - РЗИ. В хода на процедурата има безкрайно много възражения от граждани и НПО-та, с които по процедура РИОСВ се съобразява, допълни Дренска.