АИК: Кризата вече дойде
Секция: ИКОНОМИКА
12 Септември 2019 11:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
АИК: Кризата вече дойде

/КРОСС/ За индустрията въпросът дали идва криза не стои - всъщност кризата дойде", заяви пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

„За юни статистиката отчете спад на износа с 6,4%. За юни и юли отчете спад на индустриалното производство. Стопанската конюнктура за август е -3,1%. За пръв път от много време несигурността изпреварва проблема с човешките ресурси", посочи Велев в интервю за предаването „Преди всички" на програма „Хоризонт".

Спад в продажбите от месеци

„И в машиностроенето, и в електротехниката, и в текстил и облекло, в производството на мебели, на метали имаме спад в продажбите и то от месеци. Очакваме за цялото трето тримесечие спад на индустриалното производство в страната", добави още Велев.

Два начина на поведение

Според него има два начина на поведение - да се правим, че нищо не се случва, за да не се свива допълнително потреблението и оттам да не се усилва допълнително кризата, другото - да се каже честно на хората да бъдат по-разумни.

Посока - към рецесия

Запитан дали ще се стигне до рецесия в България, Васил Велев отговори: „Когато индустрията тръгне надолу, икономиката е инертна, процесите се развиват бавно, но посоката е тази".

След големия харч за изтребители може да се окаже в един момент, че ERM II ще се отдалечи поради голям дефицит, ако не се вземат своевременно мерки, изказа мнение председателят на Асоциацията на индустриалния капитал.

От МТСП е поискана подкрепа за експортно ориентираните компании, при които има проблем

Време е да се действа, няма какво да чакаме, категоричен е Велев. По думите му очакваната помощ от държавата е за десетки хиляди работни места:

„Не са огромни средства и те безалтернативно трябва да се намерят. Не трябва да допускаме грешката от миналата криза, когато не подкрепихме предприятията. Надяваме се тази да не е нито толкова дълбока, нито толкова дълга - няма такива предпоставки".