Драгомир Стойнев: Кризата с африканската чума е по вина на министерството на земеделието и ГЕРБ
Секция: ПОЛИТИКА
12 Септември 2019 10:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Драгомир Стойнев: Кризата с африканската чума е по вина на министерството на земеделието и ГЕРБ

/КРОСС/ „За пореден път гледаме законопроект, който не е внесен от Министерски съвет. За пореден път Министерски съвет прехвърля топката към парламента, който няма никаква вина за разразилата се африканска чума". Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна по време на дебатите за Закона за лова и опазване на дивеча. Той бе категоричен, че всичко, което се е случило, е изцяло по вина на министерството на земеделието и ГЕРБ, защото по думите му държавата се управлява така, че всеки един проблем се превръща в криза. "Преди няколко години министерството проспа момента за превенция. В продължение на четири години се знае, че африканската чума настъпва към България, но не бяха предприети никакви мерки, освен да се построи една телена ограда. Не бяха предупредени стопаните в Северна България, не им бе забранено да отглеждат свине, не бяха предприети и никакви мерки за изграждане на нужните екарисажи", коментира народният представител. Той добави, че когато се е създал хаосът, правителството както винаги е дотичало в парламента, за да иска от народните представители да решат проблема. „Отново се прави законодателство набързо, когато кризата вече е факт и това се превръща в практика", заключи Драгомир Стойнев.

Филип Попов: Създава се усещане за бърза реакция, но мерките са закъснели
„Създава се усещането за бърза реакция, за опасност, за да влезе законът в сила". Това заяви секретарят на ПГ на левицата Филип Попов. По думите му дори не могат да се спазят трите дни по Закона за нормативните актове, за да се запознае обществото със закона и той да влезе в сила нормално. „Защо се прави това бързане? Защо след като НС прие закон, с който възложи на министъра удобни правомощия той се отказа от тях, влезе африканската чума у нас и сега постфактум бързаме с този закон?", попита социалистът.

Той подчерта, че ПГ на „БСП за България" принципно подкрепя закона, но не е навременен. „Не се знае дали министърът и този път ще издаде заповед за удължаване на ловния сезон на дива свиня. Дори и да бъде издадена тази заповед, всичко вече е след дъжд качулка", заключи Филип Попов.