В храма "Св. Николай Чудотворец" в Разград бе посрещната чудотворна икона
Секция: Православие
14 Септември 2019 19:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В храма "Св. Николай Чудотворец" в Разград бе посрещната чудотворна икона

/КРОСС/ Навръх празника Кръстовден, днес в Разград пристигна чудотворната икона "Покров на Пресвета Богородица". Светинята беше посрещната с камбанен звън и тържествено внесена в църквата "Св. Николай Чудотворец", където духовници, водени от архиерейския наместник отец Георги, отслужиха Света литургия.

Десетки вярващи се стекоха да се поклонят пред реликвата, за да измолят изцеление. Чудотворната икона се съхранява в храма "Св. Николай Чудотворец" в украинското село Пасицели, близо до Одеса, съобщава БТА.

Според специалисти реставратори тя е била зографисана в 19-и век. Храмът в украинското село няколко пъти бил ограбван в 90-те години на миналия век. Били откраднати много старинни реликви, но иконата Покров Богородичен не могли да изнесат през прозореца заради големия ѝ размер. Затова се решило да пазят светинята в олтара и да я изкарват за поклонение само по големите Богородични празници.

По молба на вярващите занасят иконата и в съседните села за поклонение, разказа отец Георги. Той добави, че вярващите прибягват към помощта на Небесната Царица под Нейния благодатен поглед и се молят за защита от всякакви злини и нещастния, за избавяне от болести, вредни привички и навици. Чудотворната икона ще бъде изложена за поклонение в разградския храм до понеделник, а на следващия ден ще отпътува за Русе. Църквата "Св. Николай Чудотворец" ще бъде отворена от 7 до 17 часа, но ако има желаещи и след този час, те ще могат да видят иконата, каза отец Георги.