Как да се предпазим от вредните ефекти на синята светлина
Секция: Технологии
04 Октомври 2019 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как да се предпазим от вредните ефекти на синята светлина

/КРОСС/ Умора на очите, прекомерна бдителност, замъглено зрение, главоболие - само някои от физическите симптоми, които изпитваме, когато прекарваме дълго време пред екран. Хората, които работят в офис, постоянно гледат към някакъв вид дисплей: използват монитора и телефона през деня, а таблета или телевизора с часове вечер. Но какво можем да направим, за да противодействаме на вредните ефекти на синята светлина?

Така наречената високоенергична вредна виолетова светлина преминава през очите ни почти нефилтрирана и достига до ретината. Синята светлина, излъчвана от нашата електроника и светодиодни източници на светлина, може да бъде свързана с редица здравословни проблеми: може да причини проблеми с концентрацията, умора и главоболие, но в дългосрочен план също може да разстрои цялостния ни биоритъм. Затова си струва да обърнем внимание на това как използваме нашите устройства и да предприемем предпазни мерки.

Мобилен телефон
Синята светлина понижава нивото на мелатонин, хормон, който е отговорен за чувството на сън, така че трябва да оставите смартфона си 1-2 часа преди лягане, за да имате спокоен сън. Много мобилни телефони имат функция за филтриране на синя светлина, която обикновено се намира в настройките на дисплея като нощна смяна или комфортен изглед. Ако не намерите такава опция, можете да изтеглите приложение, специално създадено за тази цел, като Twilight.

Таблет
Подобно на мобилните телефони, повечето таблети се предлагат с режим за нощна смяна и можете да изтеглите безплатни приложения и за тях, но ако искате да сте сигурни, поставете филм с филтър за синя светлина върху екрана. За очите ви е по-добре, ако използвате таблета под светлината на лампа за четене, а не в пълна тъмнина.

Монитор
Докато мобилните телефони, таблетите и телевизорите обикновено се използват с по-кратки или по-дълги прекъсвания, към монитора гледаме непрекъснато и отблизо в продължение на дълги часове. Затова е важно да регулирате яркостта и контраста правилно, тъй като екранът, който е твърде тъмен, може да бъде също толкова уморителен за окото, колкото и твърде много светлина. Безплатни приложения за филтриране със синя светлина като f.lux вече са достъпни за компютри и лаптопи. Филтриращият филм не е добър избор в този случай, тъй като понякога може да е важно да видите оригиналните цветове при работа. Ако прекарвате много време пред монитор, най-добрият избор може да бъде чифт очила със сини филтърни лещи - тези видове се предлагат в повечето магазини за оптика.

Телевизори
При телевизорите най-важният фактор е способността на дисплея да произвежда остри и висококачествени картини, както и колко синя светлина излъчва. OLED панелите на LG, например, спечелиха рейтинга на „приятен за окото дисплей" след строги тестове, тъй като те излъчват около половината синя светлина от сравнимите LCD телевизори.