Предстоящи събития в страната на 05 октомври 2019 година
Секция: Предстоящи събития
05 Октомври 2019 07:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи  събития в страната  на  05 октомври  2019 година

/КРОСС/ София/с. Железница.

В 08.00 часа от с. Железница ще започне състезанието „По стъпките на Алеко с приятел" 2019 г.

***
София.
От 09.00 часа в Южния парк в София сдружение „Алцхаймер България" и Фондация „Състрадание Алцхаймер България" ще се включат с кауза за здравна превенция чрез спорт в редовното съботно 5- километрово бягане.

***
София.
От 09.30 часа на ул. „Нишава", бл. 44, ще започне инициативата „Приятели на природата" за почистване на междублоковите пространства.

***
София.
От 10.00 часа в Борисовата градина пред езерото „Ариана" по повод Световния ден на животните се организира бягане в защита на животните.

***
София.
От 10.00 часа в зала 3 на НДК ще се проведе международно консултантско изложение „Световно образование" с участие на повече от 70 образователни институции от цял свят.

***
София.
От 16.00 часа в Астрономическата обсерватория на Софийския университет ще бъде отбелязан
Световният ден на астрономията.

***
Банско.
От 10.00 часа на улица „Гоце Делчев" пред Началното училище „Отец Паисий Хилендарски" ще бъде открит паметник на Гоце Делчев.

***
Благоевград.
В 09.30 часа в църковен храм „Въведение Богородично" ще се състои Панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая. В 10.00 часа ще бъде издигнат националният флаг на Република България. Ще бъде извършен тържествен преглед на знамена и униформи на българската армия и полагане на цветя на паметника на Георги Измирлиев - Македончето. В 10.45 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение , който се намира на площад „Мите Марков". След това, от 11.15 часа, предстои концерт на Ансамбъл „Пирин".

***
Благоевград.
В 17.00 часа в ДТ „Никола Вапцаров" ще се състои Тържествена сесия на Общински съвет-Благоевград и Церемония по връчване на наградите „Личност на годината". В 19.00 часа предстои Втори международен детски фолклорен танцов фестивал „Ритми и багри" на ЦЛРТБ. Той ще бъде на площад „Македония".

***
Бургас/с. Александрово.
От 11.00 часа пред сградата на Народно читалище „Здравец" ще се проведе кулинарна изложба с благотворителна цел.
***
Варна.
От 10.00 часа. в „Юнашки салон" ще се проведе пресконференция по повод откриване на кампанията „Православните семейни ценности срещу новите дроги".

***
Пампорово.
От 10.30 часа ще се проведе пресконференция във връзка с домакинството на Община Чепеларе на Седмата работна среща между бизнеса и местната власт под мотото "Сътрудничеството между обществения и частния сектор - платформа за устойчиво туристическо развитие".

***
Петрич.
На откритата сцена на градския площад в Петрич се открива Фестивалът за нова популярна песен „Златен кестен".

***
Пловдив.
От 18.30 часа в Малката раннохристиянска базилика на бул. „Княгиня Мария Луиза" 31 ще започне концертът „Цветът на вишната" по повод тройния юбилей в японо-българските отношения.

***
Ракитово.
10.00 часа ще бъде даден стартът на Седмия планински лекоатлетически полумаратон „Ремово-БлатцаРакитово-2019".

***
Свищов.
От 11.00 часа в пред сградата на Община Свищов на пл. „Алеко" ще се проведе Есенен фермерски пазар.

***
Свищов.
От 10.30 часа в Стопанска академия „Д. А. Ценов" ще се проведе Международна научно-практическа конференция на тема „Състояние и проблеми при управлението и развитието на селското стопанство".

***
Смолян.
От 11.00 часа в зала 247 на Общината ще се проведе заключителна пресконференция за представяне изпълнените дейности и постигнатите резултати по проект "Обновяване и енергийна ефективност на образователна инфраструктура в гр. Смолян".

***
Смолян.
От 13.00 часа в Регионална библиотека „Николай Вранчев" ще бъде представена книгата „Надежда и
подкрепа за осиновени и осиновители" във връзка с инициативата „Осиновени и осиновители".

***
Смолян.
От 17.00 часа до входа на новия физкултурен салон на ППМГ „Васил Левски" в кв. „Райково" ще се проведе официална церемония по откриването на обект, който се изпълнява по проект "Обновяване и енергийна ефективност на образователна инфраструктура в гр. Смолян". Министър Петя Аврамова ще открие новия физкултурен салон на гимназията. На събитието ще присъстват депутатът д-р Даниела Дариткова, инж. Мариана Цекова, вр.и.д. кмет на община Смолян и др.

***
Стара Загора.
От 08.00 часа в Катедрален храм „Св. Николай" ще бъде отслужена Божествена Света литургия по повод Деня на Стара Загора и 140 г. от възстановяването на Стара Загора. От 09.00 часа в Парк „Пети октомври" ще бъдат поднесени венци и цветя на Паметника „Защитниците на Стара Загора". От 09.30 часа в зала „П. Р. Славейков" ще се проведе тържествена сесия на Общинския съвет. От 10.00 часа на площада пред Общината ще се проведе празничен водосвет и молитва за Стара Загора. От 10.30 часа по бул. „Цар Симеон Велики" ще се проведе празнично шествие.

***
Търговище/с. Макариополско.
От 10.00 часа на площада на с. Макариополско започва пети пореден „Празник на баницата".

***
Шумен.
От 10.00 часа в зала 2 на Областна администрация ще се проведе заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК.

***
Шумен.
От 11.00 часа в зала „Арена Шумен" ще бъде открит Републикански турнир по спортни танци за купа „Шумен".

***
Шумен.
От 15.30 часа в залата на РЗИ ще се проведе беседа и дискусия на тема „Превенция на сърдечно-съдовите заболявания при подрастващите".

Местни избори 2019:
***
Пазарджик.
От 18.00 часа в централата на АБВ на ул. „Ал. Стамболийски", 38 политическата партия ще открие предизборната си кампания.

***
Плевен.
От 11.00 часа в пресклуба на БТА ПП ДПС ще представи листата си с кандидати за общински съветници и програмата си за управление на Плевен. Листата ще бъде представена от водача на листата - Велислава Кръстева. На пресконференцията ще присъстват всичките 19 кандидати за общински съветници.