НДК получи като дарение творба на Кольо Карамфилов
Секция: КУЛТУРА
05 Октомври 2019 10:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НДК получи като дарение творба на Кольо Карамфилов

/КРОСС/ Синът на Кольо Карамфилов - Росен Карамфилов - дари официално на НДК инсталацията „Кибрит" на своя баща Кольо Карамфилов. Това е изпълнение на волята на големия български художник, който през 2011 г. прави изложбата „Мерси" заедно със Стефан Божков. Тогава експозицията гостува в няколко български града, включително в София в НДК. Оттогава творбата е на съхранение във фонда на НДК, но вече публиката на двореца може да се докосне до нея и да общува по още един начин с „небозримия" артистичен свят на големия български художник.

Поводът за официалното дарение е изложбата „Необозримо" на Кольо Карамфилов, която се откри в ремонтираната Артгалерия НДК, а екипът на двореца вдъхна нов живот на инсталацията „Кибрит", експонирайки я в едно от най-представителните пространства на НДК - вход А6. Тя остава там за постоянно и се превръща в още едно от над 120-те произведения на изкуството, разположени в залите и фоайетата на НДК.

„Формално днес откриваме изложба, но мисля, че метафорично казано това, което Кольо Карамфилов е открил, ние надали ще успеем да видим. Лично за мен това, което се опитва Кольо Карамфилов да ни каже е, че смисълът на тази изложба е да мотивира творците, които са тръгнали по тези стъпки. Младите творци имат нужда от тази мотивация и се радвам, че НДК е част от това.", заяви Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК.

Изложбата „Необозримо за Кольо К." в Артгалерията на НДК включва серия от графики и живописни платна, които не са показвани в изложбата на Кольо Карафилов, която бе реализирана в началото на годината в Пловдив в рамките на Пловдив- европейска столица на културата. Любителите на изкуството в София могат да видят както популярни, така и малкоизвестни произведения на художника, предоставени от колекционери и галеристи.

„Изложбата „Необозримо за Кольо К." е един подарък от Пловдив за София и изключително благодарим на НДК за топлото гостоприемство. Опитали сме се в тази изложба да представим най-ключовите и най-съществените като послание, като визуален език, като образна метафора работи, произведения на Кольо Карамфилов. През годините на своя творчески път той изкова една иконография, която го прави абсолютно разпознаваем автор, много силен, много мощен, много поетичен и много задълбочен.", коментира проф. Галина Лардева, изкуствовед и куратор на изложбата.
Проектът се осъществява от Фондация „Култура и съвременност" в партньорство с галерия U.P.A.R.K. и е част от официалната програма на Европейска столица на културата - Пловдив 2019.
НДК е партньор на проекта в частта с представянето му в София.
Посетителите ще могат да видят изложбата всеки ден до 20 октомври в Артгалерия - НДК между 11:00 и 18:00 ч. Входът за посетители е свободен.