Русия и Куба обмислят строителство на център за радиационна обработка на селскостопанска продукция
Секция: Русия
05 Октомври 2019 13:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия и Куба обмислят строителство на център за радиационна обработка на селскостопанска продукция

/КРОСС/ В Хавана бе подписано споразумение за реализиране на проект за създаване на многофункционален център за радиационна обработка на селскостопанска продукция в Куба. От руска страна документът бе подписан от заместник генералния директор на руската корпорация „Росатом" Николай Спаский, а от кубинска - от първия заместник министър на науката, технологиите и околната среда Хосе Фидел Сантана. Събитието се състоя в присъствие на премиера на Русия Дмитрий Медведев и президента на Република Куба Мигел Диас-Канел в рамките на двудневното посещение на Медведев в Куба на 3-4 октомври 2019 г.

Споразумението открива възможност за изграждане на многофункционален радиационен център на базата на съвременните технологии, предлагани от „Росатом", чиито доставчик е дъщерното предприятие Rusatom Healthcare.
В центъра ще се извършва радиационна обработка на селскостопанска продукция, което ще позволи да се увеличат сроковете за съхранението ѝ, да се повиши качеството на доставките за вътрешния пазар и туристическата сфера, както и да се увеличи експортният
потенциал на страната. Центърът ще може да бъде използван и за стерилизация на медицински изделия, фармацевтични препарати, козметична продукция и др.

При успешна реализация на проекта, ще бъдат проучени възможностите за създаване на мрежа от подобни центрове в Куба.