Театър на Балета на Борис Ейфман с премиера на балетния шедьовър „Евгений Онегин“ в София
Секция: Шоубизнес
07 Октомври 2019 10:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Театър на Балета на Борис Ейфман  с премиера на балетния шедьовър „Евгений Онегин“  в София

/КРОСС/ След Ню Йорк, Пекин и Париж, балетът на Борис Ейфман ще гостува и в София на 23 октомври в зала 1 на НДК с постановката „Евгений Онегин".

 

video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=iEZAqrUmGWE


Отзвукът в авторитетните американски издания за Борис Ейфман и световния успех на балетния шедьовър „Евгений Онегин" е повече от блестящ:
"Единственото нещо, за което можем да се съмняваме е дали той е последният водещ хореограф на ХХ век или първият такъв на ХХI век" Ню Йорк Поуст/ Клайв Барнс
„Светът на балета, намиращ се в търсене на главния хореограф, може да прекрати търсенето. Той е намерен - той е Борис Ейфман." Ню Йорк Таймс / Анна Киселхоф
Хореографът смело експериментира с танцова техника и музикални стилове, смесвайки класическа музика с рок и джаз. Музиката в „Евгений Онегин" е съчетание на класически творби на Пьотър Илич Чайковски с рок музиката на Александр Ситковецкий - създател на легендарната руска рок група "Автограф".
Балетът „Евгений Онегин" е по едноименния роман в стихове на А. С. Пушкин.
В балета „Евгений Онегин", великият хореограф Борис Ейфман пренася героите на Пушкин в наши дни, в драматични и екстремни ситуации в които старият свят се разпада, а животът диктува нови правила.
Изборът на романа в стихове наречен „Енциклопедия на руския живот" на А. С. Пушкин не е случаен. Романът вълнува и днес с удивително точния архетип на руския характер за своето време, с поетичните образи на руската душа - загадъчна, непредсказуема и чувствена.
Балетния театър на Борис Ейфман е с 42 - годишна история. Световната критика определя балета като „Уникален балетен театър, стил и вселена" , а Борис Ейфман като „Страхотен театрален магьосник" и „ Един от водещите хореографи в света за всички времена".
Трупата е с гастроли по целия свят. Причината за този безпрецедентен успех, според самия Борис Ейфман се дължи на това, че спектаклите му от гледна точка на хореография, музикално съдържание, сценография и сюжет събуждат дълбоки емоции в зрителите, които събарят културни и езикови бариери.
Хореографът блестящо съчетава авангардните постижения на съвременния балет с академичното си образование в Руската класическа хореография и създава уникален стил в танцовото изкуство. „Това, което правя може да се нарече танц от емоции, свободен танц, нов език, в който са преплетени класика, модерн и много други неща" казва Ейфман.
Неговите артисти, които имаха само академично обучение трябваше да овладеят нов „танцов речник".

Деца до 7-годишна възраст се допускат без билет и право на отделно място, като учтиво молим, родителите/ придружителите/, да носят копие на акта за раждане на детето.

 


Организатор DEGRIS EVENTS
Билети в мрежата на ИВЕНТИМ