Започнаха доставките по училищните схеми за учебната 2019/2020
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Октомври 2019 16:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започнаха доставките по училищните схеми за учебната 2019/2020

/КРОСС/ Децата в училищата и детските градини вече получават качествени български плодове и млечни продукти. От началото на октомври доставките на продукти в учебните завадения по двете схеми - „Училищно мляко" и „Училищен плод" са факт. Това съобщи зам. - изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" Иван Капитанов. Той обясни, че на одобрените кандидати по двете училищни програми е дадена възможност да започнат по-рано доставките спрямо минали учебни години. Целта е на децата да се осигури по-голям брой пресни плодове, произведени от българските производители.

С Определение № 12586 от 25.09.2019 г. Върховният административен съд на Република България - петчленен състав, окончателно отхвърли искането за спиране действието на Постановление № 32 на Министерски съвет от 22.02.2019 г. за изменение и допълнение на Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения - схема "Училищен плод" и схема "Училищно мляко" по отношение на § 23 от Преходните и заключителни разпоредби на Наредбата.

С приемане на това определение, по силата на § 23, ал. 2 от Преходните и заключителни разпоредби на Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения - схема "Училищен плод" и схема "Училищно мляко" към настоящия момент всички актове за одобрение на доставчици по училищните схеми, издадени през 2018 година, прекратяват своето действие с приключването на учебната 2018/2019 година, независимо от срока, за който са били издадени.

Няма риск от компрометиране на училищните схеми за учебната 2019/2020, заяви Капитанов, като подчерта, че изпълнението им върви ускорено. Всички подадени заявления за одобрение от учебните заведения са обработени. За близо 80% от тях, общо по двете схеми, вече са с издадени актове за одобрение. От останалите заявители е изискана допълнителна информация.

Към момента по схемата „Училищно мляко" са издадени 65 акта за одобрение на 1 882 учебни заведения от подадените 110 заявления за 2 556 учебни заведения. По схемата „Училищен плод" са издадени 80 акта за одобрение на 1 951 учебни заведения, при подадени 143 заявления за 2 606 учебни заведения. Издаването на актове продължава, съобщи Капитанов.

През учебната 2019/2020 г. децата в училищата и детските градини ще получават 46 доставки по схемата „Училищен плод" и 50 по схемата „Училищно мляко". Броят им е съобразен с прогнозния бюджет и е определен със заповед на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие", допълни Капитанов.

Съгласно Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения - схема "Училищен плод" и схема "Училищно мляко", директорите на учебните заведения са оправомощени да провеждат избор на заявители, по критерии, одобрени от тях. Съгласно нормативна рамка (чл. 13,б-13,г) от наредбата, няма определен срок за провеждане на процедурата за избор на заявител, като учебните заведения е възможно да бъдат заявявани за участие по схемите през цялата учебна година, обясни Капитанов.

След получаване на акта за одобрение, избраните заявители представят в 10 дневен срок в ДФЗ, съгласуван с директорите на учебни заведения график на доставките през учебната година.

За учебната 2019/2020 бюджетът по схемата „Училищен плод" е над 13, 656 млн. лв., а по схемата „Училищно мляко" - над 15, 863 млн. лв., каза още зам. - изпълнителният директор на ДФЗ.