Калин Терзийски – разказвач на октомври в Столична библиотека
Секция: КУЛТУРА
10 Октомври 2019 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калин Терзийски – разказвач на октомври в Столична библиотека

/КРОСС/ Новият сезон на поредицата „Разказвач на месеца" започва с един от най-четените съвременни български автори, чийто житейски път е будил не по-малък интерес от творбите му, за които е получил не една награда. На 15 октомври 2019 г. (вторник) от 19:00 ч. в Литературния клуб на Столична библиотека (пл. „Славейков" № 4) Калин Терзийски ще бъде представен от друга култова фигура от последните десетилетия - Ивайло „Нойзи" Цветков, за когото е достатъчно да споменем, че е един от създателите на сп. „Егоист" и първи главен редактор на българското издание на „Плейбой". Самият Калин пък ще чете откъси от свои произведения, ще разговаря с читателите и със себе си, ще раздава автографи. Входът е свободен. Заповядайте!

***

Калин Николов Терзийски е роден е през 1970 г. в София - Подуяне. В семейството на инженер-металург и сътрудничка в профсъюзния институт. Има по-голям брат - Светослав Терзийски - също писател.
Като дете е силно отдаден на рисуването, с което се занимава и сега - има три самостоятелни изложби.
През 1984 г. е приет в Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) в София.
По това време пише първите си стихотворения в сюрреалистичен стил „Стихове на тъмно" в компанията на петима приятели, с които създават неформален литературен клуб. Стихотворенията им представляват суров и свободолюбив сарказъм срещу социалистическата литература.
От 1988 до 1990 г. изкарва двугодишна военна служба на българо-югославската граница. За около пет месеца е художник на Видинския граничен отряд и обикаля цялата северозападна гранична зона - сам и предимно пешком.
През 1990 г. е приет да следва в Медицинския университет в София. През 1996 г. завършва медицина с отличие. Още в началото на следването у него се заражда силен интерес към психиатрията. Посещава университетския кръжок по психиатрия до края на следването си.
Докато учи работи като санитар в хирургична клиника, после - като дърводелец в мебелната фабрика на брат си. В последната година от учението си работи като медицинска сестра на две места - в Ракова болница и в психиатричната клиника „Свети Наум" на 4-и километър.
На 25 годишна възраст се жени и скоро след това се ражда дъщеря му Калина Терзийска - понастоящем студент по медицина в Хумболтовия университет - Берлин.
От 1997 до 2000 г. специализира психиатрия. В същото време работи като лекар в психиатричната болница в Курило - „Свети Иван Рилски".
Успоредно с това започва да пише за вестници и списания.
През 2000 г. напуска работата си на лекар и се отдава изцяло на писането. Този период от живота му е свързан с много трудности. Калин Терзийски развива зависимост към алкохола, страда от тежка депресия, загубва всичките си контакти и в продължение на пет години няма постоянна работа и почти никакви доходи. Преживява от спорадични хонорари от вестници и списания. Пише въпроси за телевизионни игри и сценарии за реклами.
През 2008 г. драстично променя начина си на живот. Сам и без медицинска помощ спира алкохола и наркотиците, започва да се занимава със спорт и самоусъвършенстване. Започва да издава написаните през годините на самота разкази и стихове, като в същото време активно пише нови.
Успоредно с медицината и писането, още от 1997 г. (с прекъсвания) работи като сценарист в телевизии и радиа. Участвал е в създаването на много от българските телевизионни забавни предавания в годините 1997 - 2010.
През март 2010 г. учредява, заедно с група водещи сценаристи, Сдружение на българските телевизионни сценаристи (СБТС). От 2011 г. е и председател на Сдружението на българските телевизионни сценаристи.
В периода 2007 - 2017 г. е издал двадесет книги - тринадесет сборника с разкази, три стихосбирки и четири романа.
През 2009 г. е награден с първа награда на националния конкурс за хумор „Златен каунь", гр. Хасково.
Романът му „Алкохол" е награден през 2010 г. с наградата „Цветето на Хеликон" - като най-продаваната книга на годината.
През 2011 г. е награден в Брюксел с първата за България Европейска награда за литература - за сборника „Има ли кой да ви обича".
През 2013 г. получава „Златно перо" - награда за принос към българската култура.
През 2014 г. получава грамотата на Столична библиотека за най-четен автор на годината.
През 2016 г. романът „Лудост" е с наградата на гр. Цюрих за издание на чуждестранен автор.
Книги на Калин Терзийски са издавани на английски, немски, руски, македонски, чешки, полски. Сборникът му с разкази „Има ли кой да ви обича" предстои да излезе на хърватски и италиански.
Негови разкази са включени също в сборници на турски, испански, сръбски, румънски.