Изясниха как бозайниците са излезли от сянката на динозаврите
Секция: Наука
28 Октомври 2019 11:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изясниха как бозайниците са излезли от сянката на динозаврите

/КРОСС/ Бозайници започнали да колонизират Земята и да увеличават размерите си по-малко от 1 милион години след като измрели всички едри динозаври и представители на мезозойската фауна, предаде ТАСС.

"Едва 100 хиляди години след падането на астероида, довело до измирането на динозаврите, видовото многообразие на бозайниците се увеличило 2 пъти, а телесното им тегло достигнало характерни за мезозоя стойности - отбелязват авторите на изследването. - 300 хиляди години по-късно теглото им се утроило, а първите едри бозайници се появили 700 хиляди години след изчезването на динозаврите.

Този процес бил тясно свързан с увеличаването на видовото многообразие на растенията и с климатичните промени."

В края на кредата, преди 65,5 - 66 милиона години астероид с диаметър 10-15 км се блъснал в Земята.

Той паднал на днешната територия на Южно Мексико и образувал кратер с диаметър 180 км на дълбочина около 20 км.

Специалистите смятат, че падането на небесното тяло предизвикало не само силни вълни цунами и кратка "астероидна зима", но и вулканични изригвания на Деканското плато на днешната територия на Индия. Било изхвърлено още по-голямо количество пепел и прах и това довело до гибелта на растения, а след това и на всички едри животни с тегло над 25 кг.

Международен екип от палеонтолози под ръководството на Тайлър Лайсън от Природонаучния музей в Денвър направил разкопки в щата Колорадо и получил първите подробни доказателства как флората и фауната са се възстановили след този катаклизъм.

Там има скали, които отделят мезозоя от кайнозоя и кредата от палеоцена. Лайсън и колегите му години наред изследват тези отлагания с надеждата, че ще открият останки от растения и животни, които са оцелели след катаклизма и са започнали отново да колонизират Земята.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".