ЕК призова "Фейсбук", "Гугъл" и "Туитър" да направят повече за борбата с фалшивите новини в ЕС
Секция: Технологии
30 Октомври 2019 09:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК призова "Фейсбук", "Гугъл" и "Туитър" да направят повече за борбата с фалшивите новини в ЕС

/КРОСС/ "Фейсбук" (Facebook), "Гугъл" (Google) и "Туитър" (Twitter) трябва да направят повече за справяне с фалшивите новини или в противен случай ще се окажат изправени пред предприемане на регулаторни действия, съобщи във вторник Европейската комисия, предаде Ройтерс.

Заплахата от страна на ЕК идва около година, след като трите американски технологични гиганти заедно с компании като "Морзила" (Mozilla), "Майкрософт" (Microsoft) и още седем европейски представителите подписаха доброволен кодекс за борба с фалшивите новини.

Сега обаче Европейската комисия изготвя регламенти, известни като "Закон за цифровите услуги". По този начин ще се  определят правила за отговорност и безопасност на цифровите платформи, услуги и продукти - ход, който вече предизвика страхове в технологичната индустрия за доста сериозна външна намеса.

Последният месечен доклад на компаниите показа голямо разминаване между тях и предостави малко подробности относно въздействието на мерките, предприети от тях, посочиха в съвместно изявление еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова, шефът на ЕС по сигурността Джулиан Кинг и комисарят по цифровите технологии на ЕС Мария Габриел.

"Продължава мащабната автоматизирана пропаганда и дезинформация и има още работа, която трябва да се свърши във всички области на договорения кодекс. Не можем да приемем това като новото нормално”, казаха те.

Висшите европейски представители също така призоваха компаниите да си сътрудничат с повече независими органи. Независим консултант, нает от Комисията, пък ще публикува оценката си в началото на следващата година, последвана от собствено проучване на ЕК.