Лекари с две версии за смъртта на детето от Кардам
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Октомври 2019 09:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекари с две версии за смъртта на детето от Кардам

/КРОСС/ Тежко остава състоянието на 11-годишното момиченце от село Кардам, настанено във варненската болница "Света Марина". То е със сърдечно увреждане. Седемгодишната му сестричка се подобрява.

В случая с починалото 9-годишно момченце от многодетното семейство, разследването, заради липсата на законов текст е за склоняване към самоубийство.

Версията, по която работи прокуратурата е отравяне. Майката на децата заяви, че ако бъде доказано, че тя е отровила децата, ще си понесе отговорността.

Токсикологичният анализ не потвърди хранително отравяне. Назначена е съдебно-химическа експертиза. Пробата е изпратена във ВМА в София и се чакат резултати. От прокуратурата в Генерал Тошево, смятат, че изследванията няма да станат скоро.

Според предположенията на лекарите - подобен летален изход е възможен само в две ситуации - при насищане на организма с тежки метали или при остра инфекция, съобщи БНТ. По-вероятната обаче е токсично засягане на сърдечния мускул.

Според бабата и майката, децата не са имали достъп до лекарства, както и до препарати. В дома е имало само Проспан и капки за нос.
В неделя вечерта едно от децата - 9-годишно момченце, почина в дома си. Семейството е многодетно и има шест деца. Три от децата, които са настанени в детското отделение на болницата в Добрич по разпореждане на прокуратурата, са здрави. Правят им се пълни изследвания, но лечение не се налага.