Киселото зеле зарежда с енергия и подпомага храносмилането
Секция: Здраве
03 Ноември 2019 11:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Киселото зеле зарежда с енергия и подпомага храносмилането

/КРОСС/ Киселото зеле представлява ферментирало прясно зеле.

То съдържа високи нива диетични фибри, както и значително количество витамин А, витамин C, витамин К, както и витамини от B групата.

В допълнение, ферментиралата форма на зелето е чудесен източник и на желязо, магнезий, мед, натрий, магнезий и калций. Консумацията на кисело зеле набавя и известно количество протеини в хранителния режим. 

Високите нива на желязо в зелето могат да бъдат много полезни на организма в различни аспекти. Минералът повишава енергията, тъй като подобрява метаболизма и кръвообращението, което подобрява окислението в органите и клетките. 
 
Желязото предпазва и от развитие на анемия, следователно и от страничните ефекти, свързани със заболяването – главоболие, умора, когнитивно увреждане. 
 
Благодарение на високото съдържание на  фибри, консумацията на кисело зеле е полезно за здравето на храносмилателната система, като предотвратява проблеми като запекподуване и образуване на газове.
Поддържане здравето на храносмилателната и отделителната система може да се предпазим от развитието на по-сериозни заболявания като гастрит, стомашни язви и рак на дебелото черво
 
Фибрите са от полза не само за усвояването на храната, но и за здравето на сърдечносъдовата система. С тяхна помощ могат да се намалят нивата на „лошия“ холестерол и мазнините в кръвта.
По този начин се балансира холестеролът, което намалява риска от развитие на атеросклероза, сърдечен удар, инсулт и редица други сърдечносъдови проблеми. 
 
Различните минерали, които могат да се намерят в киселото зеле, го правят отлична храна и за укрепване на костите, като по този начин се предотвратява развитието на остеопороза. Високите нива на витамин K са особено важни за поддържането на цялостта и здравината на костите, тъй като образува протеини, които регулират минерализацията.