10 храни, които карат стомаха ти да се подува (Снимки)
Секция: Здраве
03 Ноември 2019 18:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
10 храни, които карат стомаха ти да се подува (Снимки)

/КРОСС/ Позната ли ти е следната ситуация – приготвяш вкусна и питателна вечеря, наслаждаваш й се в добра компания, но в края й се чувстваш все едно коремът ти ще се пръсне? И не, не защото погълнатите количества са били огромни, нито защото храната е била вредна и нездравословна.

Подуването на стомаха  е често срещано състояние, което причинява физически дискомфорт за много хора, независимо колко здравословен е начинът им на хранене.

Храносмилателната система на всеки човек е различна, и реагира по различен начин. Най-добрият начин е да следиш внимателно храните, които приемаш, и как ти се отразяват.

Порцията също е от значение – дадена храна може да не ти се отрази в малки количества, но в по-големи дози да доведе до неприятни последствия.

Тези десет съвсем обикновени и често консумирани храни могат да доведат до подуване на стомаха и задържане на газове. Виж кои са те и дали и на теб ти се отразяват по същия начин.

Ядкови млека

Ядковите млека са чудесна алтернатива, ако имаш непоносимост към лактоза или по някаква причина избягваш млечните продукти. За съжаление, голяма част от тези, които се продават в супермаркетите, съдържат карагенан, сгъстяващ агент, който може да доведе до храносмилателни проблеми. Най-добрият избор е да си приготвиш в домашни условия ядково мляко, или да четеш етикета внимателно, за да избегнеш вредните добавки.

 

Лук

Много хора изпитват стомашен дискомфорт след ядене на лук, особено ако е суров, тъй като той предизвиква появата на газ в храносмилателния тракт. За да предотвратиш неприятните ефекти, консумирай лука в малки количества след топлинна обработка, а за салати заложи на перцата на пресен лук.

 

Енергийни барове

Много от енергийните барчета съдържат протеин изолат, който се извлича от соя, а соята е често срещан виновник за появата на газове. Чети етикета внимателно, за да е сигурно, че протеинът, който си набавяш с тези барчета, е от съдържащите се в тях ядки или семена.

 

Леща

Лещата съдържа високо количество фибри, олигозахариди и фитична киселина, които могат да доведат до подуване в стомаха. Накисването на лещата за една нощ преди готвене значително намалява количеството им, а оттам и дискомфортът след консумацията й.

 

Готови бульони и супи

Полу- и готовите супи и бульони често съдържат високи нива сол, която води до задържане на вода и подуване на стомаха. За да избегнеш това, домашната супа е най-добрият избор – а ако искаш да спестиш време за приготвянето й, може да използаш готов бульон, произведен от 100% истински съставки без излишно количество сол.

 

Сушени плодове

Сушените плодове съдържат високо количество фруктоза, която може да е трудна за храносмилане, особено от по-чувствителните стомаси. По-бавното й храносмилане кара фруктозата да започне да ферментира в стомаха, което да доведе до появата на подуване и газове. Пресните цитрусови и горски плодове са с по-ниско съдържание на фруктоза и са по-добър вариант, ако сушените не ти понасят добре.

 

Определени видове мазнини

Има три вида мазнини, които не се храносмилат добре и се свързват с повишения риск от появата на възпалителни процеси и мастни натрупвания в областта на корема:

  • Транс мазнини или частично хидрогенирани мазнини
  • Наситени мазнини (които се съдържат в червеното месо, колбасите)
  • Омега-6 мазнини (съдържащи се основно в растителните масла, пшеницата, ядките, пилешкото месо)

Макар че омега-6 мастните киселини за важни за цялостното ни здраве, проблемът е, че консумираме много повече от тях, в сравнение с омега-3, а балансът между двете е особено важен, за да се избегнат възпалителните процеси и стомашният дискомфорт. Добри източници на омега-3 са сьомгата, лененото семе и семената от чия.

 

Брюкселско зеле, кейл и зеле

Тези зеленчуци са богати на фруктани, които трудно се храносмилат и може да ферментират в стомаха. При по-чувствителните стомаси това може да доведе до болки и дискомфорт, подуване, гадене и киселини. Избягвай консумирането на тези зеленчуци в сурово състояние – по-добре ги сготви на пара, запечи ги или ферментирай, за оптимално усвояване на полезните вещества и улеснено храносмилане.

 

Други храни, богати на фруктан

Фруктаните са вид фибри, които всъщност са важни за здравето ни. Но тъй като са неразтворими, как ще се възприемат от организма ни зависи от състоянието на бактериалната флора в храносмилателната ни система. Ако след консумацията на храни с високо съдържание на фруктани изпитваш дискомфорт, е добра идея да намалиш количествата или да се ограничиш до само един вид в рамките на хранене.

В тази категория се включват най-различни продукти като пшеница, ръж, грейпфрут, костилкови плодове, повечето видове бобови, чесън, някои зеленчуци, фурми и други.

 

 

Какво можеш да направиш, за да избегнеш подуването на стомаха? 

Да решиш да елиминираш всички тези храни не е най-доброто решение, тъй като повечето от тях притежават ценни хранителни качества. По-добрият вариант е да комбинираш с различни подправки, които имат способността да намаляват стомашния дискомфорт – сред тях са звезден анасон, кардамон, канела, кориандър, кимион, чесън, джинджифил, индийско орехче, магданоз и мента.

Чаят от мента действа особено добре при проблеми с храносмилането и подуване. По същия начин може да ти е полезна и чаша топла вода с лимон, който е естествен диуретик и спомага за изхвърлянето на излишната сол от организма и намаляването на усещането за подуване.

Редица зеленчуци работят по същия начин – краставици, целина, спанак и магданоз ще помогнат за намаляването на задържаните течности. Консумирай ги след лека топлинна обработка, за да се намали съдържанието на фибри в тях и да станат по-лесни за храносмилане.

Консумирай редовно храни, богати на пробиотици, за да подобриш състоянието на чревната флора и баланса на бактериите в храносмилателната система.

И не забравяй – истинската храна е прясна, местно произведена и без използване на вредни съставки и химикали в производството й.