Франция ще въведе квоти за трудова миграция от страни извън ЕС
Секция: СВЯТ
05 Ноември 2019 12:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Франция ще въведе квоти за трудова миграция от страни извън ЕС

/КРОСС/ Франция за пръв път ще определи квоти за броя работници имигранти от страни извън Европейския съюз, заяви министърът на труда Мюриел Пенико, цитирана от "Ройтерс".

По думите й квотите ще бъдат определени през лятото догодина, а правителството ще състави списък с професиите, за които ще важат.

Миналия месец френският премиер Едуар Филип каза, че не е против въвеждането на квоти за мигранти – част от усилията на правителството му да отговори на опасенията на избирателите във връзка с имигрантите, от които се възползват крайнодесни политици.

Правителството обаче трябва да внимава, защото е под натиск и от собствените си поддръжници да се противопостави на всякакви мерки, смятани за угоднически към крайнодесните.

"Нашият приоритет е да помогнем да французите да се върнат на пазара на труда. След това е да приветстваме бежанците и да им дадем възможност да си намерят работа", допълни министърът. "Ако все още има нужда за доброто на държавата и на компаниите, ще включим хората, от които се нуждаем, в зависимост от професията и квалификациите им", допълни Пенико.

Скорошно изказване на Макрон, че "предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот д'Ивоар, които са тук и вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали", предизвика дипломатическо напрежение във София.

"Предпочитам да имаме законна, регистрирана, основана на квоти имиграция за определен брой години, отколкото потайната, нерегистрираната работа. Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, които са тук и вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали", заяви Макрон в интервю за списание Valeurs Actuelles, публикувано в сряда. В него той обяснява по повод призивите да бъдат затворени границите за имигранти: "Изправени сме пред огромно лицемерие - ресторантьорският и строителният бизнес не могат да съществуват без имиграция и да се твърди противоположното е просто грешно".

По-късно българският посланик в Париж бе натоварен да предаде протестна нота заради изказването, а френското списание "Поан" съобщи, че Макрон се обадил лично на премиера Бойко Борисов, за да разсее напрежението. Вчера по указание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева заместникът ѝ Петко Дойков извика на разговор в Министерството на външните работи (МВнР) посланика на Франция в страната Флоранс Робин.