40 културни дейци бяха наградени с отличия за Деня на будителите
Секция: КУЛТУРА
05 Ноември 2019 14:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
40 културни дейци бяха наградени с отличия за Деня на будителите

/КРОСС/ 40 културни дейци и институции бяха наградени с отличия на министерството на културата по случай Деня на народните будители.

Министърът на културата Боил Банов даде начало на официалната церемония, на която отличи изявени дейци на изкуството и културата по повод Деня на народните будители – 1 ноември.

Награждаването се състоя в галерия „Средец” на Министерството на културата.

С най-високото отличие на министерството на културата „Златен век“ – огърлие и грамота за принос към развитието и популяризирането на българската култура и изкуство бяха отличени диригентът Мирослав Стефанов, балерината Красимира Колтакова, създателят и диригентът на „мистерия на българските гласове“ проф. Дора Христова.

Другите наградени бяха дългогодишният ръководител на фолклорен ансамбъл „Балкан“ Кирил Черпанлиев и проф. Милчо Василев, ректор на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

С наградата на министерството на културата „Златен век“ – звезда и грамоти за принос към развитието и популяризирането на българската култура бяха почетени композиторът Ценко Минкин, директорът на регионалния природонаучен музей в Пловдив Огнян Тодоров, филмовия критик Геновева Димитрова-Василева, етнографа и директор на института по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН доц.

Петко Христов, културологът и изкуствовед проф. Любомир Стойков. „Златен век“ – звезда получиха също така и председателят на съюза на народните читалища в България Николай Дойнов и ректорът на Софийският университет проф. Анастас Герджиков.

Почетен знак „Печат на Цар Симеон Велики“ и грамоти за принос към развитието и популяризирането на българската култура получиха председателя на българската секция ЦИОФФ Емил Павлов, писателят Йотко Кадемов и ръководителят на анасамбъл „Китна Тракия“ Руско Георгиев Русев.

Почетна грамота за принос към развитието и популяризирането на българската култура бяха почетени архивистите Стефка д-р Калинка Анчова и Вълчо Златилов.

Бяха наградени също така и библиотекаря от читалище „Добри Войников“ в град Шумен Виктория Жекова, председателят на читалище „Развитие 1869“ в Дряново Мирослава Илиева Милова и секретарят на читалището – Антоанета Ставрева.

Награден също така беше хореографът от град Хасково Иван Иванов. С почетни грамоти бяха наградени няколко преводача Мария Далчева, Ася Григорова, Мария Петкова и Силвия Борисова.

Отличени още бяха хореографът от град Шумен Борис Иванов и фолклорен танцов ансамбъл „Балкан“. Няколко регионални библиотеки в страната бяха наградени също.

С почетна грамота беше отличен черногорският интелектуалец Градан Перович. Церемонията завърши с обща снимка на всички номинирани.