Ердоган и Тръмп се срещат на 13-и ноември във Вашингтон
Секция: СВЯТ
07 Ноември 2019 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ердоган и Тръмп се срещат на 13-и ноември във Вашингтон

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще направи на 13-и ноември посещение във Вашингтон, където ще има работна среща с американския президент Доналд Тръмп.

От пресслужбата на Ердоган съобщиха, че срещата ще се състои на определената дата,
което е било потвърдено в телефонен разговор между двамата президенти.

Визитата на Ердоган е на фона на кризата, която избухна между Анкара и Вашингтон заради приетите от Камарата на представителите на САЩ резолюции за признаване на арменските събития от 1915 г. за геноцид от страна на Турция и за подкрепа на санкциите срещу Турция заради военната операция в Североизточна Сирия, информира БТА.

Анкара реагира много остро, тъй като признаването на геноцид за арменските събития от 1915 г. е червена линия на Турция. Американският посланик в Анкара беше привикан във външното министерство. Така отново се повиши градусът на напрежението в и без друго обтегнатите турско-американски отношения.

В средите на управляващата Партия на справедливостта и развитието се чуха гласове, настояващи за отмяна на посещението на Ердоган в знак на протест. Според източници от президентската канцелария на Ердоган сред основните теми на разговорите във Вашингтон се очаква да бъдат американско-турските отношения, войната в Сирия, въпроси от глобален и регионален характер.