Явор Божанков : Фалшиви новини, очерняне и купуване на гласове - това ли е връщането на нормалността в България?
Секция: ПОЛИТИКА
08 Ноември 2019 09:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Явор Божанков : Фалшиви новини, очерняне и купуване на гласове - това ли е връщането на нормалността в България? Всичко това целеше един човек с чиста биография да бъде вкаран в калта

/КРОСС/ "Ще ви кажа как протекоха изборите в Горна Оряховица. Поканиха ме в полицията по сигнал, който в последствие се оказа фалшив. Още на входа ме посрещна жена с камера и микрофон, която ме попита какво мисля за купуването на гласове. Показаха ми сигнала, който гласеше, че човек е принуждаван с шамари да гласува за мен. По-късно стана ясно, че сигналът е изпратен от имейл на човек с открадната самоличност и такъв сигнал никога не е имало. Викането ми в полицията и тази камера и микрофон в районното бяха постановка". Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков пред БТВ. Божанков бе кандидат за кмет на Горна Оряхова от левицата и обясни за очернянето на имиджа му и машинациите по време на предизборната кампания в града.

"Появиха се статии, че съм предизвикал катастрофа, оставил съм си детето и съм предизвикал гей парад. Всичко това целеше един човек с чиста биография да бъде вкаран в калта, за да може избирателят да бъде отвратен и избирателната активност да падне. Ниската избирателна активност е горивото на тази машина", обясни социалистът. Той добави, че големият компромат срещу него е пуснат 2-3 дни преди изборите : "Същата журналистка направи видео с поставени лица в селска кръчма, с трима души, които говорят за купуване на гласове и споменават моето име. По-късно това стана основание тези лица да бъдат задържани. Всичко това беше отразено публично и то повлия на моя резултат. Когато изборите минаха, в съда се оказа, че трите лица са заснети от човек със скрита камера, който е работил по граждански инициативи с моя конкурент от ГЕРБ Добромир Добрев. Лицето е многократно осъждано, последната му условна присъда е от миналата седмица и се оказа, че конкурентният кандидат за кмет го е изпратил да снима", отбеляза Явор Божанков. Той подчерта, че вече е късно хората да разберат истината, защото щетите са налице, а и същите тези камери ги е нямало в съдебната зала, за да отразят какво реално се е случило.


"Завършвам с протичането на един изборен ден в България. Според мен Алеко Константинов и в най-смелите си предположения в "Бай Ганьо прави избори" не е предполагал, че това може да се случи в модерна България", коментира Божанков. Той обясни, че в деня на изборите кандидатът от ГЕРБ е измервал резултатите с две социологически агенции. "Виждайки, че губи града, в този момент се случи нещо, което съм чувал, че се е случвало през 90-те години, но не съм очаквал да се случи в модерна България. Една частна охранителна фирма, която работи по договор с община Горна Оряховица беше активирана в горнооряховските села и започнаха да обикалят селата с два черни буса, с два Мерцедеса и вадеха хората да гласуват. Така се печелят избори през 2019 г. в България", заяви народният представител.

Той обясни, че за това деяние е подаден сигнал в прокуратурата, подкрепен с множество снимки. "Въпреки, че имахме множество сигнали, подадени към полицията, не бяха взети никакви мерки.Това е една скована от страх структура, която по-скоро охранява изборния резултат на управляващите, отколкото да се грижи за провеждането на честни избори", отбеляза Божанков.

Той беше категоричен, че тези действия отвращават хората и изкривяват изборния процес. "Това е удар по демокрацията. Ще търся своите права в съда, но исках да обърна внимание как протича целият този процес, защото премиерът Борисов каза, че това е връщане към нормалността. Кое е връщане към нормалността - силова структура, частна охранителна фирма, месеща се в изборите, МВР, което стои безучастно, фалшиви статии и фалшиви новини. Това не е връщане към нормалността, а отчуждаване на българските граждани от изборния процес", завърши Явор Божанков.