Безплатен скрининг за хепатит С в УМБАЛ "Александровска"
Секция: Здраве
08 Ноември 2019 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Безплатен  скрининг за хепатит С  в УМБАЛ "Александровска"

/КРОСС/ От 11 ноември УМБАЛ «Александровска» организира безплатни изследвания за инфекция с вируса на хепатит С при мъже и жени на възраст 18 - 65г. Скринингът ще продължи до изчерпване на лабораторните реактиви. Резултатите се получават на място, в деня на вземането на кръвната проба. Желаещите могат да се изследват всеки делничен ден в Лабораторно-диагностичния блок на УМБАЛ „Александровска" от 10.30 ч. до 14.00 ч., без предварително записване. Тестуването се извършва с капилярна кръв (от пръста на ръката). За провеждането на изследванията не съществуват ограничения относно предходна консумация на храни и напитки.

Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат консултирани от гастроентеролог (с направление по НЗОК №3) за уточняване на състоянието им и на терапевтичния подход. Прегледите ще се извършват всеки петък от 9.00 до 13.00ч. в к-т №11А на партера на ДКБ «Александровска». По време на консултативния преглед, на пациентите ще им бъде правена безплатна еластография (метод за неинвазивна оценка на чернодробна фиброза при пациенти с дифузни чернодробни заболявания). Апаратът за измерване на чернодробна плътност, с който разполага лечебното заведение, е американски, от най-висок клас и позволява в рамките на едно изследване да се оцени състоянието на паренхимните коремни органи, като едновременно с това се оценява тежестта на чернодробното увреждане. Записването за прегледи е на тел. 02/9230 750 и 02/9230 592.

Според български проучвания над 1.5% от населението на страната е инфектирано с вируса на хепатит С. Въпреки провежданата имунопрофилактика у нас и постигнатото понижаване на заболеваемостта, хроничната инфекция с вируса на хепатит С остава сериозен социален и икономически проблем за обществото. В по-голям процент от случаите, инфекцията с този вирус протича безсимптомно, поради което се установява


късно и във фаза на напреднало чернодробно увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено. Ранната диагностика на инфекцията с вируса на хепатит С гарантира ефективно лечение и предотвратява риска от прогресиране на болестта в чернодробна цироза и чернодробен рак. Хепатит С вече се лекува, като ефектът от терапията е почти 100 %-ов, а терапиите са безплатни за всички здравноосигурени пациенти.

Рискът от инфектиране с хепатит С е увеличен при хора:

• над 40-годишна възраст;
• получилите кръв/кръвен продукт преди 1992 г.;
• тези на хемодиализа или с чести медицински интервенции (зъболечение, оперативни процедури)
• медицинските специалисти;
• имащите татуировка, пиърсинг;
• употребяващите интравенозно наркотични вещества, дори и за кратък период от време в миналото;
• тези, които са били в местата за лишаване от свобода;
• пациенти с чести необезопасени полови контакти.