Споразумението между ЕС и Сингапур влиза в сила на 21 ноември 2019 г.
Секция: СВЯТ
08 Ноември 2019 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Споразумението между ЕС и Сингапур влиза в сила на 21 ноември 2019 г.

/КРОСС/ Днес държавите - членки на ЕС, одобриха споразумението за търговия между ЕС и Сингапур. Това означава, че то ще влезе в сила от 21 ноември.

Сингапур безспорно е най-големият търговски партньор на ЕС в региона на Югоизточна Азия, като общата двустранна търговия със стоки е на стойност над 53 млрд. евро, а търговията с услуги е на стойност 51 млрд. евро. Над 10 000 дружества от ЕС са установени в Сингапур и го използват като център за целия Тихоокеански район. Сингапур е също така най-предпочитаното място за европейски инвестиции в Азия, като през последните години обемът на двустранните инвестиции между ЕС и Сингапур нараства с бързи темпове и достигна общо 344 млрд. евро през 2017 г.

Съгласно споразумението за търговия Сингапур ще премахне всички останали мита върху продуктите от ЕС. Споразумението създава и нови възможности за доставчиците на услуги от ЕС, наред с другото в отрасли като далекосъобщенията, услугите в областта на околната среда, инженерството, информатиката и морския транспорт. Освен това благодарение на него стопанската среда ще стане по-предвидима. Споразумението също така ще даде възможност за правна защита на 190 емблематични европейски хранителни продукти и напитки, известни като географски означения.