Проф. Светлозар Игов е носителята на награда „Перото“ за цялостен принос за 2019 г/видео/
Секция: КУЛТУРА
09 Ноември 2019 11:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Светлозар Игов е носителята на награда  „Перото“ за цялостен принос за 2019 г/видео/

/КРОСС/ „Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели. Радостен съм, че Литературен клуб „Перото" продължава традицията си на стабилност да подкрепя литературата и нейните автори и преводачи". С тези думи големият български литературен историк, критик, поет, писател и преводач Проф. д.ф.н. Светлозар Игов прие наградата за цялостен принос за 2019 година на Литературен клуб „Перото". Наградата му бе връчена от Венцислав Велев - директор на Дирекция „Нематериално културно наследство" към Министерство на културата, който поздрави всички автори, издатели и четящи хора от името на министър Банов.

Наградата „Перото" в категория „Детска литература" отиде при Марин Трошанов и Петър Станимиров и книгата „Роботът Чапек на планетата с трите слънца. Книга първа. Роботски приключения". В категорията „Поезия" отличие взе Цочо Бояджиев за „Книга на разкаянията и утешенията". За чудесния си превод от български на датски език на „И други истории" и „И всичко стана луна" от Георги Господинов приз в категория „Превод" получи Хеле Далгор, а Елена Алексиева заслужено грабна наградата в категория „Проза" за романа си „Свети вълк". Тя пожела на себе си и всички свои колеги литературата, която се пише и която вече е написана да получи повече преводи. „Глиненият цар" на Добромир Байчев стана победител в категорията „Дебют".

Статуетките, които получиха всички наградени, са дело на скулптора проф. Емил Попов.

„Книгите винаги са били част от нашия живот и се радвам, че НДК е един от двигателите на книжните процеси", каза председателят на Съвета на директорите на НДК - Борислав Велков, който благодари на всички пишещи и четящи хора за всеотдайността.

video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=ZnyzvAHPXVc&feature=emb_title