Спирането на неваксинирано дете от градина е в обществен интерес, смятат лекарите
Секция: Здраве
11 Ноември 2019 16:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спирането на неваксинирано дете от градина е в обществен интерес, смятат лекарите

/КРОСС/ След като Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция в Сливен обявиха, че ще обжалват на следваща инстанция решението на Административния съд в града, установил, че е дискриминация неваксинирано дете да не бъде допускано в детска градина, двете здрави институции са подкрепени и от Българския лекарски съюз (БЛС).

Миналата седмица свещеник от Сливен и съпругата му осъдиха регионалната здравна инспекция за дискриминация, защото едно от децата им, което е без поставени задължителни ваксини, е спряно от детска градина.

Семейство Янакиеви не са ваксинирали двете най-малки от деветте си деца заради съмнения в безопасността на ваксините.

То заведе в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) жалба за дискриминация срещу министъра на здравеопазването и директора на Регионалната здравна инспекция в Сливен.

През април 2019 г. КЗД отсъди, че институциите не са нарушили Закона за защита от дискриминация, но Административният съд – Сливен излезе с обратното становище.

Според Българския лекарски съюз съдебното решение поставя в риск общественото здраве и дава превес на личния пред обществения интерес.

БЛС вижда сериозна опасност решението не само да послужи като мотив за завеждането на още дела, но и да създаде предпоставки за засилването на антиваксърските нагласи у нас и увеличаване броя на неимунизираните деца.

А това от своя страна води до увеличаване риска от появата на епидемии от инфекциозни заболявания като епидемията от морбили тази година.

От януари 2019 г. до април Националният център по заразни и паразитни болести е регистрирал 389 случая на морбили, които до ноември вече са над 1000.

За същия период през 2018 г. случаите са били 4, а през цялата година – 13, припомня съсловната организация на лекарите.