Ключов поддръжник на „Белите каски“ е открит мъртъв в Истанбул
Секция: СВЯТ
11 Ноември 2019 17:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ключов поддръжник на „Белите каски“ е открит мъртъв в Истанбул

/КРОСС/ Призори в Истанбул е било открито безжизненото тяло на бившия британски разузнавач и основател на организация, подпомагаща „Белите каски“ в Сирия Джеймс Льо Межър.

Това съобщи валийството на Истанбул.

Тялото му е било открито пред жилището в квартал "Бейоглу", което той е използвал и за офис. По случая се води разследване, причината за смъртта му не е известна.

48-годишниият Джеймс Льо Межър е бивш британски армейски офицер.

В последните 20 години е работил на различни длъжности в държавни и частни компании в различни страни. Той е и основател на организацията „Мейдей“, която от 2013 г. насам е обучавала активистите на противоречивата сирийска организация Сирийска гражданска отбрана, по-известна като „Белите каски“.

Според самата организация тя помага при евакуирането на цивилни след бомбардировки срещу контролираните от въоръжените метежници райони.

Редица наблюдатели обаче обвиняват организацията, че е използвана като пропагандно прикритие от радикални ислямистки организации, действащи в тези райони и че е фалшифицирала свои видеа.

Един от основните критици на „Белите каски“ е Москва, която ги обвинява в постановки и връзки с терористични организации.

Льо Межър има награда от кралица Елизабет II за работата си с „Белите каски“.

Той е работил и за ООН и е сочен за основател на сирийската организация.

През 2016 г. „Белите каски“ са номинирани за Нобел за мир.

Но сирийското правителство и съюзниците му Русия и Иран твърдят, че те открито са сътрудничели с терористи.

Миналата седмица руското МВнР писа в Туитър, че Льо Межър е бивш офицер на МИ-6, който действал в рамките на конфликти в целия свят, включително Балканите и Близкия изток.