Намалиха с 2 г. присъдата на акушерката, пребила новородената Никол
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Ноември 2019 12:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Намалиха с 2 г. присъдата на акушерката, пребила новородената Никол

/КРОСС/ Софийският апелативен съд е намалил с 2 години присъдата на акушерката Емилия Ковачева, която е обвиняема за опита за убийство на новородената Никол през април 2015 година, научи Dir.bg от свои източници в съда. 

Така, според апелативните магистрати, Ковачева трябва да лежи 16 години в затвора вместо 18 г., както постанови през септември 2017 г. Софийският градски съд. Акушерката трябва да плати и 400 000 лв. обезщетение на родителите на момиченцето. Размерът на обезщетението не е променян.

Решението на второинстанционния съд е постановено миналия месец, но все още не е обявено официално, тъй като тече процедурата по оповестяване на страните. Делото бе гледано от 3-членен състав на Софийския апелативен съд. Предстои да бъдат оповестени и мотивите. 

Емилия Ковачева още е под домашен арест в дома на родителите си в Самоков. Мярката ѝ за неотклонение не е променяна от септември 2015 г. 

На 17-и срещу 18 април 2015 г. през нощта акушерката преби с юмруци и шише и души новороденото момиченце, защото плачело повече от другите новородени в отделението и я изнервяло. Боят бе записан от видеокамерите в неонатологията на "Софиямед", а животът на Никол бе спасен от лекарите в друга столична болница.

Медицинската експертиза по случая сочи, че бебето е удряно около 30 пъти, както и че не може да се каже със сигурност дали счупването на черепа и получените кръвоизливи ще повлияят на нормалното развитие на Никол. 

Освен това след инцидента момиченцето е получило епилепсия, която семейството продължава да лекува. Има и засегнат очен нерв.

"Бесен съм най-много на себе си, че не можах да защитя детето си. Със съпругата ми сме "Парагаф 22". Ако не даваме медикаменти на Никол, тя прави гърчове, но с хапчетата се увреждат черният дроб, бъбреци, яйчници", разказа през юни т.г. бащата пред съда.