Мръсният въздух – причина за здравословни усложнения
Секция: ЛЮБОПИТНО
18 Ноември 2019 16:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мръсният въздух – причина за здравословни усложнения Всяка година 7 милиона души умират от усложнения, причинени от замърсения въздух

/КРОСС/  С наближаването на зимните месеци, темата за качеството на въздуха става все по-належаща. По данни на Световната здравна организация всяка година в световен мащаб умират 7 милиона души поради замърсения въздух както навън, така и у дома.

Исхемичната болест на сърцето, породена от замърсения въздух, е най-честата причина за смъртните случаи, следвана от пневмония, сърдечен удар и хронична обструктивна белодробна болест. В черната статистика се нарежда и рака на белия дроб. При такива плашещи данни, как бихме могли да се предпазим от мръсния въздух? Ето няколко полезни съвета:

Маска

Носенето на маска е почти задължително. Макар и да не предпазва напълно, маската успява да предотврати достигането на значително количество фини прахови частици към белите дробове. Честата смяна на маската е важна за ефикасността и не трябва да се пренебрегва.

Пречиствател за въздух

Един от най-сигурните начини да поддържате въздуха у дома или в офиса чист несъмнено е използването на пречиствател за въздух като LG PuriCare, който успява да пречисти и най-фините прахови частици. Разполагайки с 360º филтрираща система с 6 степени на пречистване, пречиствателя е отлично оръжие срещу мръсния въздух.

Храни

Храните също могат да помогнат за борбата с мръсния въздух. Богатите на Витамин С са задължителни не само за засилване на имунитета срещу грипове, но също така и за намаляване на ефекта на замърсения въздух върху организма. Приемът на храни, богати на Витамин А и Витамин Е, също оказват благоприятно въздействие върху организма.

Трафик

Несъмнено в пиковите часове в денонощието въздухът е най-силно замърсен и излагането навън не е препоръчително. Отварянето на прозорците в тези часове също трябва да се избягва. Спортът на открити пространства в пиковите часове също не е препоръчителен.

Растения

Отглеждането на растения у дома също допринася за пречистването на въздуха. Сред растенията, които специалистите препоръчват за чист въздух са алое вера, хризантема и драцена.