ПП МИР: Президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност заради мръсния въздух в София и цялата страна
Секция: ПОЛИТИКА
20 Ноември 2019 11:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ПП МИР: Президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност заради мръсния въздух в София и цялата страна

/КРОСС/ Отново в София има опасно замърсяване на въздуха с азотен диоксид, установиха измерванията на мрежата от доброволци AirBG.Info.

Според данните нивото на азотен диоксид н столицата е два пъти над нормата, като при допустима средна годишна концентрация от 40 мкг/куб. м. само за месец октомври в центъра на София са отчетени средни нива от 70-80 мкг/куб.м.

От Изпълнителната агенция по околна среда, обаче, твърдят, че данните показват, нива в норма и замърсяване няма, а Столична община също за пореден път „замете” по килима данните за поредното замърсяване на въздуха на София, което ще доведе и води до сериозен здравен риск.

„Докога институциите ще спорят, ще си прехвърлят „топката” и отговорността и, а ние и нашите деца ще дишаме мръсен въздух в София?”

Този въпрос зададе председателят на политическа партия МИР инж. Симеон Славчев във връзка с поредното обгазяване на София и посочи, че това е опасност за здравето ни, която не се отчита от нито една иституция.

Според пулмолози, азотният двуокис е газ, който прониква освен в дихателните пътища и в кръвоносната система и води до промени в кръвоносните съдове, с което се увеличава вероятността от сърдечносъдови инциденти и съдови заболявания. Освен това азотният диоксид е причина и за заболяване на белите дробове, астма и бронхит.

По данни на Световната здравна организация в Европа 75 000 души умират преждевременно заради азотен диоксид всяка година, а броят на случаите на преждевременната смърт, причинена от замърсяване на въздуха, достига половин милион души. В България почти 1000 души годишно умират преждевременно от азотен двуокис.

„Чистота на въздуха в България е част от националната сигурност на страната ни, а високите нива на замърсяване заплашват здравето на българите” категоричен е Симеон Славчев.

Именно за това политическа партия МИР предлага президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност по темата с мръсния въздух в София, а и в другите големи градове. От МИР настояват по време на съвета да бъдат обсъдени и набелязани конкретни и незабавни мерки, които трябва да се предприемат, за да подобри качеството на въздуха в цяла България.

„Заводът за изгаряне на отпадъци в центъра на София също ще увеличи замърсяванията с диоксини, фурани и тежки метали.

За това от ПП МИР предлагаме сред основните теми по време на Консултативния съвет за национална сигурност при президента да бъде спирането на изграждането на завода и разглеждане на всички екологично чисти и безопасни за здравето на хората алтернативи”, каза още председателя на партията инж. Симеон Славчев.

Припомняме, че той беше един от общинските съветници в миналия мандат на Столичния общински съвет, който се бори срещу завода за изгаряне на отпадъци в София и дори успя да вкара темата в съда.