Румен Гечев: Алтернативният бюджет на БСП гарантира растеж през бюджетни инструменти
Секция: ПОЛИТИКА
21 Ноември 2019 13:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Гечев: Алтернативният бюджет на БСП гарантира растеж през бюджетни инструменти

/КРОСС/ „Когато се формира бюджет, той трябва да отговоря на няколко въпроса - решава ли въпроса с догонващия растеж предложеният от управляващите бюджет? Не го решава. Другите страни в ЕС залагат по-високи темпове на растеж, а нашето правителство се движи в обратната посока. Алтернативният ни бюджет гарантира растеж през бюджетни инструменти“, коментира народният представител от „БСП за България“ Румен Гечев. Той допълни още, че предложенията на управляващите не решават въпроса със социалната поляризация и демографската криза.

„Те запазват плоския данък. С алтернативния бюджет, по думите на Гечев, от БСП предлагат решение на въпроса със социалната поляризация - не само чрез прогресивното подоходно облагане, но и с повишаване на инвестициите.

„Каква е ролята на държавата за икономическото развитие? Другите страни залагат сравнително високи разходи. ГЕРБ предлагат да се движим надясно - към слабо развити африкански и азиатски страни, а ние - наляво, към Франция, Италия, Германия, бившите социалистически страни, които сега ни изпреварват“, каза още Гечев. Той коментира, че чрез политиката на доходите не само се предлагат решение на социални въпроси, но и управление на пазарното търсене. Той припомни, че 1,5 млн. българи живеят под прага на бедността и че левицата са разработили алтернативни политики, които да променят ситуацията.

Гечев изтъкна, че от БСП предлагат увеличение на средствата за майки - студентки, помощи за млади семейства, диференцирани ставки на ДДС.

„Само България и Дания нямат диференцирани ставки. Така се стимулира потреблението и се улесняват семействата“, заяви той. Предложенията на левицата са данъците за лекарства да бъдат 9%, на продукти от първа необходимост - на 5 %. „Този алтернативен бюджет е консултиран с експерти от УНСС и Стопанския факултет на СУ“, отбеляза професорът. Пламен Милев обърна внимание, че алтернативният бюджет на левица съдържа цялостна и завършена политика за семейството, децата, младите родители – и този план възлиза на 890 млн. лева.