Двойно повече дела за корупция
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Декември 2019 13:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Двойно повече дела за корупция

/КРОСС/ Двойно повече са делата за корупция по високите етажи на властта, които се гледат от Специализирания наказателен съд. Това стана ясно на семинар, посветен на антикорупцията и отнемането на незаконно придобитото имущество, съобщават от "24 часа".

По данни на съдия Пламен Панайотов, зам.-шеф на спецсъда, през 2018 г. разгледаните дела са били 25, докато през тази година техният брой нараства до 50.

Делата за безстопанственост, престъпление по служба, подкуп срещу министри, техните заместници, кметове и областни управители се гледат от Специализирания наказателен съд от края на 2017 г.

По думи на съдия Панайотов много от постъпилите в края на 2017 г. дела са приключили на първа, а някои и на втора инстанция. Някои от тях пък вече били стигнали до Върховния касационен съд.

Той посочи, че процесите с по-малък брой подсъдими в спецсъда приключват най-много до 6 месеца.

Това, което може да се каже от анализа за двете години е, че делата за корупция по високите етажи на властта се разглеждат в сравнително кратки срокове, бързо приключват, като има и случаи, при които постановените присъди не се обжалват пред втората инстанция, заяви Панайотов.

По негови думи в тези случаи споразуменията били изключение. Процесите приключвали най-често по общия ред, но имало и такива, които се гледат по т.нар. "съкратено съдебно следствие", когато не се разпитват всички свидетели или пък се признават изцяло фактите по обвинителния акт.

Съдия Панайотов съобщи, че според съдиите от спецсъда се налагат промени в сроковете за разглеждане на делата. Той даде пример с Великобритания, където един процес се насрочва за 10 или 20 последователни дни и приключва. Това обаче било невъзможно у нас, тъй като по повечето дела в спецсъда се явявали едни и същи адвокати, а заради ангажираността имало отлагания.

Зам.-шефът на спецсъда обясни, че друг проблем, с който се сблъсквали магистратите, работещи по корупционни престъпления, е, че делата за безстопанственост и престъпление по служба срещу министри, заместниците им или кметове трудно се доказвали.

Близо 3000 искания за използването на Специални разузнавателни средства са постъпили в специализирания съд от началото на 2019 г. Тези средства се прилагат най-вече по делата срещу престъпни групи. След създаването на КПКОНПИ тя също прави искания за СРС.

Според съдия Панайотов обаче проблемът със СРС-тата бил, че щом започнат да ги използват, разследващите органи стават мързеливи и не осъзнават, че те са краен способ.