Започва проверка за финансовото състояние на Националната художествена академия
Секция: КУЛТУРА
13 Декември 2019 15:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва проверка за финансовото състояние на Националната художествена академия

/КРОСС/ Подписал съм заповед за одит в Националната художествена академия /НХА/, който най-вероятно ще констатира това, което получихме като неофициална информация, че средствата, които са за издръжка на обучението, в това число за възнаграждения, са използвани за плащания по договор за ремонти. Това е причината за недостига на средствата в НХА, заяви пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, попитан дали МОН може да помогне за изплащането на заплатите на преподавателите в НХА.
За съжаление, нямаме възможност да дофинансираме висшето училище, тъй като финансираме всички висши училища по формула, нашите взаимоотношения са по-скоро като възложител - изпълнител, ако някои изпълнител остане без възможност да си плати заплатите, не можем да му предоставим повече средства, каза Вълчев. Ще видим колко е недостига на средства и дали той може да бъде преодолян в рамките на месец-два. За съжаление има и неплатени стипендии, това получихме като информация преди два месеца, тогава направихме проверка, а сега очевидно става въпрос за по-дълбок проблем, коментира той.

Попитан защо средствата за заплати и за стипендии в НХА са използвани за строителството на новата сграда на художествената академия, Красимир Вълчев каза, че висшите училища са автономни, включително и финансово антономни. "Ректорът е този, който сам взема решение, не е длъжен да съгласува с никого, изцяло тяхно решение е. Не мога да го държа отговорен, не съм му работодател, академичната общност го е избрала и само тя може да го държи отговорен", коментира ситуацията с недостига на средства за заплати и стипендии в НХА образователният министър.

Днес в Националната художествена академия ще има Академичен съвет. Това, което мога да направя, е като имаме резултат от одита, да предоставя информацията на академичната общност. Надявам се ректорът да ми предостави пълна и вярна информация - за финансовото състояние и за причините за недостига на средства. Няма намаление на субсидията на НХА спрямо предходни години, няма нещо извънредно, което да се е случило и да води до такъв финансов проблем, заяви Красимир Вълчев.

Той коментира темата за недостига на средства в НХА на форум за гражданското образование.