Коледен ден на Европейския съюз за радио и телевизия
Секция: КУЛТУРА
14 Декември 2019 11:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Коледен ден на Европейския съюз за радио и телевизия

/КРОСС/ Тази година един от най-популярните музикални проекти на Европейския съюз за радио и телевизия - Специалният Коледен ден на Еврорадио, провежда юбилейното си, 25-о издание на 15 декември.

Първата серия великолепни коледни концерти беше излъчена на живо през 1995 г. През 2019-а - както всяка година, програма „Христо Ботев" на БНР ще предложи на българските слушатели уникалната възможност да станат част от неизменната традиция. А тя е вече добре известна: в последната неделя преди светлия християнски празник около дузина страни-членки на EBU предлагат нови едночасови концертни програми с класическа музика, свързана с Коледа. Диапазонът на репертоара е огромен - от грегорианско пеене и традиционни коледни хитове до барокова сакрална музика и съвременни творби. Ключов момент в Специалния ден е това, че концертите се провеждат на живо пред публика в концертни зали или големи студиа на съответните радиостанции. Понякога зрителите присъстват на традиционна коледна церемония, случва се дори да пеят заедно с изпълнителите.

Тази година участват 15 радиостанции: от Австрия, България, Великобритания, Германия (с 3 представители - Баварското радио с концерт от Мюнхен, Югозападното радио с хоров концерт от Щутгарт и Централното немско радио (MDR) с органов концерт от катедралата в Мерзебург), Дания, Естония, Исландия, Испания, Латвия, Полша, Словения, Финландия и Швеция. Концертите ще се излъчват директно в повече от 20 европейски държави, както и в Австралия, Нова Зеландия и САЩ.

От 11.00 до 12.00 часа - Коледен ден с Аделина Александрова
На 15 декември ще се включим в Коледния ден точно в 11.00 часа, за да излъчим заедно с всички страни-членки на Еврорадио българския принос към деня - концерта на Смесения хор на БНР с диригент Любомира Александрова. В програмата: български и руски православни песнопения и авторски творби на Добри Христов, Александър Танев, Стефан Драгостинов, Александър Текелиев, Николай Стойков, Йордан Гошев, Кирил Попов.

От 14.00 до 18.00 часа - Коледен ден с Цветана Тончева
Първото включване в неделния следобед е от катедралата „Свети Павел" в естонския град Тарту. Програмата на камерния ансамбъл „Трискеле", специализиран в изпълнения на фолклор и старинна музика, включва естонски фолклорни химни и мелодии от най-ранната балтийска колекция ръкописи, съставена от органиста Густав Сван през 1774 г. В своите вокални полифонични версии на тези старинни песнопения петимата членове на ансамбъл „Трискеле" използват съпровод на средновековна лютня, флейти, барабани, както и традиционни естонски инструменти като цитра и мандола.
Следва Хелзинки - финландският концерт винаги започва точно в 15.05 българско време в катедралата Калио. Тази година там ще свири ансамбълът Barocco Boreale („Северен барок"). Солистка ще бъде Ану Комси - сопран. В програмата: музика от Георг Фридрих Хендел и традиционни финландски коледни песни.
Следващото ни включване започва точно в 17.00 часа, с камерен концерт от Студио 1 на Латвийското национално радио в Рига. Младата певица Беате Звиедре ще изпълни традиционни коледни мелодии от Англия, Франция, Германия, Дания и Латвия в съпровод на арфа, саксофон и ударни.

От 21.00 до 22.30 часа - Коледен ден с Даниела Найденова
Точно в 21.05 започва концертът, предложен от Полското национално радио. Това е заключителната вечер на Коледния фестивал „Actus Humanus", който се провежда в Гданск от 11 до 15 декември. Коледна меса на Михаел Преториус ще прозвучи в изпълнение на световноизвестните хор и оркестър Gabrieli Consort and Players с диригент Пол МакКрийш.

Коледният ден на вълните на програма „Христо Ботев" ще завърши в 22.30 часа, но концертите, които няма да прозвучат на живо на 15 декември, ще бъдат излъчени в „Неделния следобед" и „Музикалните вечери" на 22, 23 и 24 декември.