Десислава Танева: Африканската чума по свинете все още не е отминала
Секция: ИКОНОМИКА
14 Декември 2019 11:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Десислава Танева: Африканската чума по свинете все още не е отминала

/КРОСС/ "Последната половин година за мен е най-тежката в професионален план. Но това не трябва да е оценка за това каква година изпраща българското земеделие", каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" министърът на земеделието Десислава Танева. В сектора на зърнопроизводството изпращаме една добра година. Въпреки сушата достигаме рекорди добив на пшеница. Министърът не пропусна обаче да отбележи като събитие за 2019 година кризата с африканската чума по свинете.
Африканската чума по свинете все още не е отминала, каза министърът. Предстоят още предизвикателства, но Танева очаква през 2020 година да сме по-подготвени.

При дивите свине продължава да се извършват отстрели всяка седмица. Около 2 300 свине се отстрелват всеки уикенд. Положителни проби за АФЧ има в цяла Източна България, до границите с Гърция и Турция.

137 000 свине у нас бяха убити през тази година. Щетата от миналата година подлежи на бързо възстановяване, увери Танева.

Значително ще бъдат завишени мерките за биосигурност.

Все още във всички проби не се установява наличие на антитела, което показва, че става въпрос за начален стадий на това заболяване.

За началото на годината е подготвена нова информационна кампания за това как хората могат да се предпазят.

Десислава Танева: Ако всички са стриктни щетите ще бъдат минимални.